Hopp til innhold

På gjengrodde stier

I slutten av denne måneden er det 50 år siden Knut Hamsuns "På gjengrodde stier" kom ut for første gang.

Knut Hamsun

Knut Hamsun

Foto: SCANPIX

Hør: Klassikeren "På gjenngrodde stier" (16.09.2009)

Boken blir av mange regnet som en av de merkeligste bøkene i norsk litteraturhistorie. Den er på under 100 sider, og på veien til denne avslutningen av skrivingen st.Hansaften i 1948 har Knut Hamsun tatt oss med på en reise.

Fra husarrest til sykehus

Historien spinner seg fra den dagen han ble satt i husarrest i 1945, siktet for landssvik, og til oppholdet på psykiatisk sykehus hvor han ble erklært å ikke være sinnsyk, men at han hadde varige svekkede sjelsevner.

Her er hele Knut Hamsuns tale under rettssaken i Grimstad, men har tar oss også med ut på vandringer og tilbake til minner fra Hamarøy.

Møt Hamsuns barnebarn

I denne utgaven av vår klassiker-serie handler det altså omKnut Hamsuns ”På gjengrodde stier”. I programmet møter du Knut Hamsuns barnebarn Leif Hamsun, historikeren Sigrid Combüchen som også er forfatteren bak ”Livsklätraren – en bok om Knut Hamsun”. Dessuten møter du Henning Howlid Wærp som er professor i nordisk litteratur ved Universitet i Tromsø.

Kjell Stormoen leser fra boken, og opplesningen er hentet fra Lydboken av "På gjengrodde stier". Programmet er laget av Arild Jonsjord.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober