Hopp til innhold

Følg P2-lytternes romanpris på radio og TV

Det skapes fjernsynshistorie når P2-lytterens romanpris sendes på TV for første gang. Her får du sendetider for prisen på NRK TV og radio.

Lytterjuryen i full sving

OPPMERKSOMME: Første roman som drøftes er Per Pettersons «Menn i min situasjon».

Foto: Siss Vik

– Hadde jeg visst at det skulle sendes på TV, hadde jeg ikke søkt om å bli med, ler Eli-Trine Svorstøl (32).

Eli-Trine Svorstøl sminket og klar for tv-sending

NERVØS: Eli-Trine Svorstøl har ikke vært på TV før.

Foto: Siss Vik / NRK

– Det er liksom skumlere å komme på TV enn å sitte i et radiostudio.

Svorstøl er en av seks håndplukkede jurymedlemmer som skal være med og kåre årets vinner av P2-lytternes romanpris. De møttes for første gang i Sminken hos NRK på Marienlyst, klare for runde én i diskusjonen.

I over 20 år har lytterjuryer diskutert seg fram til en vinner for åpen mikrofon på P2. For første gang i år kan publikum velge å se jurymedlemmene kjempe for sine favoritter på TV.

Det finnes utallige litteraturpriser i Norge, men dette er den eneste der publikum får tilgang til juryens diskusjon. Spenningen kan ofte bli tøff i innspurten. I 2017 måtte juryen stemme på nytt i finalen, før Dag Johan Haugerus «Enkle atonale stykker for barn» stakk av med seieren.

Vokser seg større

Olav Vesaas var den første programlederen for prisen i 1997, før Marta Norheim tok over og loset mang en jury fram til en verdig vinner. Selv om det ikke er penger å vinne, har prisen økt i status gjennom årene. Mang en nominert forfatter har sittet klistret til radioapparatet med nervene i spenn.

Hans Olav Brenner ler

NY: For første gang skal Hans Olav Brenner programleder en jury.

Foto: Siss Vik

Hans Olav Brenner skal for første gang bekle programlederstolen for P2-lytternes romanpris, men har fulgt prisen på radio som spent lytter. Han er full av beundring for juryen, som er «vanlige» lesere som ikke jobber profesjonelt med litteratur:

– De besitter høy analytisk kompetanse, koblet med en direkte emosjonell kobling til bøkene. Det er med en viss ærefrykt jeg skal lede diskusjonen dem imellom.

Hvordan kan du følge prisen?

Det er mulig å følge P2-lytternes romanpris på flere plattformer: Radio, podkast og TV, samt fortløpende stoff på NRK BOK på nett, Facebook og Instagram.

Her er oversikten over sendingene, som sendes på litt ulike tidspunkter radio og TV.

Skriv det ut og heng det på kjøleskapet!

Romanprisen på radio

Ung kvinne hører på en gammel Kurér radio

TRADISJONSRIK: P2-lytternes romanpris er en unik radio-opplevelse. Sveriges Radio var den første nordiske allmennkringkasteren til å opprette en lytterpris for romaner i 1993. De igjen var inspirert av den franske Prix Livre Inter som stiftet i 1975, med en jury på 12 kvinner og 12 menn fra hele den frankofone verden.

Foto: NTB scanpix

Mandag 25. – onsdag 27. februar på P2 kl. 14:00–15:00

Hans Olav Brenner intervjuer de seks nominerte forfatterne gjennom tre sendinger, to forfattere per dag.

Dette er de seks nominerte til P2-lytternes romanpris

Torsdag 28. februar – lørdag 2. mars på P2 kl. 14:00-15:00

Juryen diskuterer seg fram til en vinner gjennom tre programmer. Først legger de fram sine lesninger, før de må begynne å stemme ut bøker til det står tre igjen. Deretter stemmes vinneren fram fra de tre.

Søndag 3. mars på P2 kl. 14:00-15:00

Vinneren avsløres og prisen deles ut på direktesending med publikum fra Deichman bibliotek på Tøyen. Forfatteren får et kunstverk og Radioteateret har forpliktet seg til å dramatisere vinnerromanen, uansett hvem som vinner.

Romanprisen på TV

Svart-hvitt bilde av familie som ser på gammelt TV-apparat

FJERNSYNSHISTORIE: Familien kan i år samles foran TV-apparatet når juryen diskuterer hva som er den beste norske romanen fra i fjor.

Foto: Aage Storløkken / NTB scanpix

Torsdag 28. februar på NRK 2 kl. 17:00-18:00

Juryen går gjennom de første tre nominerte.

Fredag 1. mars på NRK 2 kl. 16:00-17:00

Juryen går gjennom de andre tre nominerte.

Lørdag 2. mars på NRK 2 kl. 18:00-19:00

Juryen stemmer fram en vinner fra de tre finalistene.

Søndag 3. mars på NRK 2 kl. 18:00-19:00

Vinneren avsløres og prisen deles ut med publikum til stede på Deichman bibliotek på Tøyen. Intervju med den heldige vinner.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober