Hopp til innhold

Her er årets nominerte

Unge kvinner kjemper mot veletablerte menn. Her er kandidatene til P2-lytternes romanpris.

Kandidatene til P2-lytternes romanpris 2008

Oppe f.v: Nikolaj Frobenius, Per Petterson og Einar O. Risa. Nede f.v: Jørgen Norheim, Sara Johnsen og Gunnhild Øyehaug.

Foto: Scanpix/Cornelius Poppe, Stian Lysberg Solum, Berit Roald, Cowdown Studio, Magne Sandnes

Lørdag 14. februar får vi vite vinneren av P2-lytternes romanpris. NRKs fagjury har nominert følgende bøker:

"Jeg skal vise dere frykten"

frykten
Foto: Exil Design

Nikolaj Frobenius (f. 1965) debuterte i 1986 med tekstsamlingen "Virvl". I 1996 fikk han et internasjonalt gjennombrudd med romanen "Latours katalog". I alt har han utgitt elleve bøker. I "Jeg skal vise dere frykten", som også ble nominert til Brageprisen, går han tett på den amerikanske 1800-tallsforfatteren Edgar Alan Poe. "Frobenius demonstrerer nok ein gong at han er i toppsjiktet av norske forfattarar", mente Bok i P2s anmelder Marta Norheim da boken kom ut i fjor. Les hele anmeldelsen her

"White Man"

Foto: Gyldendal

Sara Johnsen (f. 1970) debuterte som spillefilmregissør med "Vinterkyss" i 2005. I tillegg har hun mottatt en rekke priser for skolefilmene "Himmelstormeren" og "Hormoner og andre demoner". I 2004 debuterte Johnsen som forfatter med "Han vet om noe hun kan prøve". Fjorårets roman,"White Man", handler om forbrytelser på en sydhavsøy og om kjærligheten som fantes før og etter. "En uhyggelig roman der historiens samspill med tilfeldighetene får fatale konsekvenser", mente anmelder Anne Cathrine Straume. Les hele anmeldelsen her

"Adjutanten"

Jørgen Norheim: Adjutanten
Foto: Det norske samlaget

Jørgen Norheim (f. 1952) ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2002 med "Ingen er så trygg i fare". Seks år etterpå kom "Adjutanten", som ble nominert til Brageprisen. I romanen møter vi en olding som var offiser for keiser Wilhelm II under 1. verdenskrig. Mange år senere sitter han på Hylla i Sogn og Fjordane og tenker tilbake på livet sitt. "En roman som knytter verdenspolitikken i første halvdel av forrige århundre sammen med norsk hverdagsliv. Det er imponerende gjort", mente anmelder Anne Cathrine Straume. Les hele anmeldelsen her

"Jeg forbanner tidens elv"

Jeg forbanner tidens elv
Foto: Oktober

Per Petterson (f. 1952) har opplevd stor internasjonal suksess med romanen "Ut og stjæle hester" fra 2003. I USA ble den kåret til en av de fem beste fiksjonsbøkene i 2007 i New York Times. "Jeg forbanner tidens elv" ble tildelt Brageprisen og nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. I romanen møter vi Arvid Jansen som skal skilles, mens moren har fått en kreftdiagnose. "En roman som vokser. Det er en fortelling som får leserne til å trekke forbindelseslinjer mellom det lille livet og den store verden", mente anmelder Anne Cathrine Straume. Les hele anmeldelsen her
Mer informasjon om Petterson i Nordisk forfatteratlas

"M. Kanne & Søn"

Einar O. Risa M. Kanne & Søn
Foto: Tiden Norsk Forlag

Einar O. Risa (f. 1954) debuterte med romanen "Skygger" i 1995. Han er en svært produktiv forfatter, og har utgitt hele 13 bøker i løpet av 13 år. I 2000 fikk han Tiden-prisen for sitt forfatterskap og mottok året etter Nota Bene-prisen for "L.C. Nielsens papirer." Romanen "M. Kanne & Søn" er den første boken i en trilogi om Stavanger. "Så er også Einar O. Risa ein uvanleg stilsikker forfattar som har styring på verkemidla og i tillegg har han ei historie å fortelje. Denne boka går inn i eit ambisiøst og tydelegvis omfangsrikt kultur- og idéhistorisk prosjekt som vi enno ikkje anar slutten på", mente anmelder Marta Norheim. "M. Kanne & Søn"

"Vente, blinke"

Vente, blinke

Gunnhild Øyehaug (f. 1975) debuterte med diktsamlingen "Slaven av blåbæret" i 1998. 10 år senere fikk hun sitt store gjennombrudd med romanen "Vente, blinke". Den ble nominert til Brageprisen og kåret til "Årets bok" i Morgenbladet. "Vente, blinke" er en roman med flere historier. Vi møter blant andre den unge litteraturstudenten Sigrid, filmregissøren Linnea og performancekunstneren Trine. "Ein eksklusiv roman som ønskjer alle velkomne inn. Ein perfekt kombinasjon", mente anmelder Marta Norheim. Les hele anmeldelsen her

Sjekk tidligere vinnere her:

Vinneren 2007

Vinneren 2006

Vinneren 2005

Vinneren 2004

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh