Hopp til innhold

Overfører tv-serie-modellen til bokproduksjon

Forfatterkollektivet bak pseudonymet Vera Voss skriver bokserie etter samme prinsipp som tv-drama. Manusprodusent for prosjektet, Kristine Berg, mener norske forlag har mye å lære fra tv-produksjon.

TV Wonder

Kristine Berg (i midten) ser mange fordeler med å skrive bokserier etter samme prinsipp som tv-drama. Hun mener blant annet at skrivearbeidet ikke blir fullt så ensomt. På bildet er hun sammen med sine kolleger i TV Wonder; Geir Fredriksen (fra venstre) og Arne Berggren.

Foto: Håvar Karlsen

– I utgangspunktet skulle mangfoldet av medier åpne for en gullalder for forfattere. Alle snakker om det litt ulne begrepet «content» – da vi startet TV Wonder var det for å utforske dette terrenget, sier Kristine Berg.

De4

«De4» er en bokserie som retter seg mot tenåringsjenter. Den første boken i serien er gratis.

Den 26 år gamle kvinnen har allerede skaffet seg solid erfaring fra tv-produksjon, men er nå aktuell som redaksjonsleder og manusprodusent for forfatterkollektivet bak pseudonymet Vera Voss. I samarbeid med Kagge Forlag gir de nå ut bokserien «De4», som er utviklet etter samme prinsipp som tv-drama.

Tenåringsjenter er målgruppen for serien.

– «De4» er bøker skrevet av jenter for jenter. Vi ønsker å fortelle historier om dem og med dem, om aktuelle tematikker som engasjerer, sier Berg.

Kaller arbeidet for lagsprint

Bokserien produseres i høyt tempo, og Berg ønsker å tilby dedikerte lesere hyppige utgivelser.

– Der tradisjonelt forlagsarbeid er mer som en litt langsom stafett, er dette lagsprint. Mange prosesser går parallelt – det er dette tv-industrien kan, sier Berg.

Hun hevder at tempo ikke nødvendigvis er en motsats til kvalitet, og trekker frem True Detective,The Wire og Mad Men som eksempler på tv-serier som har blitt skrevet under full produksjon.

– Her har nok forlagsbransjen endel å lære. Redaktører blir lett flaskehals i et marked som skriker etter flere bøker, sier Berg, som etterlyser nytenkning fra forlag som vil lage bokserier:

– Forlag må kjøpe en hel serie og la den utvikle seg. Samtidig må redaktørene integreres på en helt annen måte i manusprosessen. De må være med og skape storyline og styre de lange linjene.

Redaktører blir lett flaskehals i et marked som skriker etter flere bøker

Kristine Berg

– Forfatterne risikerer ikke å jobbe uten å få betalt

Å skrive bøker ut fra samme prinsipp som man jobber med tv-serier, har gitt Berg mersmak. Hun mener fordelene er mange:

– Først og fremst er det mye morsommere. Det er som å skrive en vanlig bok, men med et fantastisk støtteapparat rundt deg. Skrivearbeidet blir ikke fullt så ensomt, og som forfatter får du gjennom oss et helt annet sikkerhetsnett.

Sikkerhetsnettet Berg nevner, handler om det økonomiske. Involverte forfattere får et engasjement på fire-fem måneder av gangen, og blir betalt for jobben som gjøres.

– De risikerer ikke å jobbe i et halvt år uten å få betalt, fordi forlaget mistet troen. Dette er det mest snuskete med forlagsbransjen i dag, at man får unge forfattere til å jobbe gratis i lange perioder uten å betale noe som helst. Det ville vært uhørt i film- og tv-bransjen, sier Berg.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.