Frisk faktabok for barn

Det er stor variasjon på kvaliteten på faktabøker for barn. Noen legger helt klart mer vekt på oppfinnsomhet og leseglede enn andre. Og noen tar språkvask alvorlig. Dagny Holms "Nysgjerrig på edderkopper" vitner om at en ny kvalitetsserie er på gang.

Mer om barnebøker

Nysgjerrig på edderkopper

Dagny Holm: Nysgjerrig på edderkopper. Mangschou forlag 2010.

Nysgjerrig på edderkopper" er første bok i en ny fagbokserie for barn om forskning og vitenskap, utgitt av Mangschou forlag i samarbeid med Nysgjerrigper-prosjektet i Norges forskningsråd.

Det er blitt en spennende og underholdende bok, som både retter seg til små lesere med forskerinstinkt og til de som måtte lide av edderkopp-skrekk, eller araknofobi, som det heter i boken.

Her er mange tilnærminger til temaet. Først kommer en enkel, men veldig instruktiv innføring i hvordan man kan vite at en edderkopp er en edderkopp. Så får vi forklaring på navnet, og en detaljert beskrivelse av hvordan edderkoppens kropp er bygget opp.

Edderkopptrådens mysterium

Naturig nok vies det mye tid til det edderkopp-spesifikke, nemlig spinningen. Her er referanser til Spider Man og til forsøk gjort med andre dyr for å prøve å etterligne edderkoppens spinne-egenskaper.

I morsomme og overraskende eksempler gjengis forskning som er gjort med edderkopper, i en månerakett i lufttomt rom, eller i beruset tilstand (det er edderkoppen som er ruset, altså) , og som viser hvordan edderkoppen arbeider med nettene sine.

God tone

Boken er holdt i en personlig, inviterende tone. Forfatteren snakker direkte til et du, som ikke blir behandlet ovenfra og ned, men som en interessert og nysgjerrig samtalepartner. Dagny Holm har også lagt inn informasjon om hvordan man selv kan gå frem for å studere edderkopper eller andre dyr eller insekter nærmere. Dette er en god idé som helt sikkert faller i smak hos mange barn, som gjerne vil være aktive selv. Innimellom de mer naturvitenskaplige fakta-beskrivelsene får vi anekdoter og gamle sagn, som kan være med på å forklare opprinnelsen til edderkoppene og ikke minst den vidt utbredte edderkopp-skrekken.

"Nysgjerrig på edderkopper" er illustrert med fargebilder, noen svært detaljerte og forstørrede, som gir et grotesk, men også opplysende bilde av edderkoppen på nært hold, og her er også illustrasjoner av Per Dybvig og Yokoland. Tegningene er enkle, ikke noe fiksfakseri, men akkurat passe opplysende om emnet de skal illustrere.

Oversiktlig og underholdende

Jeg liker godt at det er en registerliste bak, pluss en oversikt over norske og latinske navn. Det er tross alt en faktabok det er snakk om, selv om den er så underholdende at man innimellom glemmer at dette faktisk er kunnskap man skal tilegne seg. Variasjon i tilnærmingsmåtene, referanser ut til kulturhistorie og film, og ikke minst et gjennomført engasjert språk, gjør boken til en virkelig god faktabok for barn.

Selve slutten kan stå som en dokumentasjon på det smittende overskuddet boken er skrevet med. Det er kanskje ikke overraskende at en forfatter som skriver om edderkopper vil avslutte med å si at det som er skremmende kan, når man blir bedre kjent med det, bli fascinerende. Men ikke alle gjør det like fiffig som Dagny Holm:

"En del av dem som før hadde araknofobi, ender faktisk opp med å holde edderkopper som kjæledyr. Det er kanskje ikke så rart? Har du først begynt å studere edderkopper, er det lett å bli fanget av interessen for de små krypene. Og før du vet ordet av det, sitter du i nettet!" (s 68).