Hopp til innhold

Bøker du kan vente spent på i år

Se hvilke bøker et knippe anmeldere og bloggere har merket seg for våren. De har tittet på forlagenes boklister og har lesetips!

Forfattere våren 2016

Espen Stueland (øverst fra venstre), Kirstine Reffstrup, Ørjan N. Karlsson, Jonas Hassen Khemiri, Patti Smith, Emil André Erstad, Inghill Johansen og Øystein Lønn kommer alle ut med bøker på norsk denne våren.

Det kommer hundrevis av nye bøker i år, her er noen utvalgte du kan glede deg til. Året har nettopp begynt, men allerede nå kan vi se at klima og natur, mennesker på flukt og sam-eksistens er temaer som spiller seg ut i vårens litteratur.

– En stor skandinavisk forfatter

Alt jeg ikke husker

«Alt jeg ikke husker» av Jonas Hassen Khemiri, er en av romanene NRKs kritiker Marta Norheim er spesielt spent på. Den svenske Augustpris-vinneren i fjor for beste skjønnlitterære roman kommer ut på norsk i januar.

– Han skriver klokt og originalt om det å ha tokulturell bakgrunn. Khemiri er rett og slett en svært god forfatter.

Bungalow

«Bungalow» av Inghill Johansen er den femte boken på 25 år fra forfatteren og vekker interesse hos Norheim. Boken handler om noe som gnager på både bjelkelag og takstoler i et gammelt hus, som forfaller straks den som bodde der dør.

– Johansen står ikke så veldig tydelig fram som person, men bøkene hennes gjør det. Hun kommer dessuten sjelden ut med nye bøker.

Norheim har også merket seg romanen «Fluktens nødvendige blindveier» av Øystein Lønn. Forfatteren har siden debuten for 50 år siden blitt tildelt både Brageprisen og Nordisk Råds litteraturpris.

– Det fascinerende med forfatteren er det psykologiske spillet mellom folk. Det ligger alltid en mørk uro under overflaten i bøkene hans.

Post-apokalyptisk og essays

Fordi overlevelse ikke er nok

Elisabeth Bakken har merket seg Emily St. John Mandels «Station Eleven» som kommer på norsk i år med tittelen «Fordi overlevelse ikke er nok». Hun skriver om bøker på bloggen Bokstavelig Talt .

Romanen handler om en skuespiller som får hjerteinfarkt på scenen, i en verden hvor en influensapandemi får sivilisasjonen til å bryte sammen. Femten år senere reiser en gruppe overlevende rundt på turné i husvogn til små bosetninger av overlevende.

– Den var på min topp tre-liste i fjor, og folk bør få den med seg, også de som ikke leser mye post-apokalyptiske bøker til vanlig.

700-årsflommen

– Jeg har også et mål om å lese mer essays i år og er spent på Espen Stuelands kommende samling.

«700-årsflommen» av Espen Stueland handler om klimaendringer. Forfatteren opplevde storflommen på Vestlandet høsten 2014. Han stiller spørsmål ved hvordan vi snakker om klodens tilstand, hvilke forhold barn får til naturen og hva det vil si å være «klima-optimist».

Bokbloggeren skal også lese oppfølgeren til sci fi-boken «Huset mellom natt og dag». Ørjan N. Karlssons «Speilets bakside» følger en biomodifisert norsk eks-spesialsoldat. Hovedpersonen Marko Eldfjell og følget hans har sluppet unna den totalitære grupperingen Maskene og er på vei til Norge, der hele Oslo har forfalt etter gen-pesten.

– Fint om vennskap

Patti Smith

Litteraturanmelder i NRK, Leif Ekle, har merket seg Patti Smiths «M-train» som handler om den amerikanske artisten som har blitt en legende i amerikansk musikkhistorie. I boken forteller hun om alt fra hverdagen i New York til sine uforglemmelige reiser verden rundt.

– Det er en veldig fin memoarbok.

Ekle har også forventninger til «Ungdomsskulen» av Heidi Furre, hennes andre roman etter «Parissyndromet» .

– Debuten fra 2013 var fin om vennskap. Det handler om vennskap i den nye også. Dette er en roman for voksne om ungdomsskolen, og jeg ser fram til den.

Farvel, Syria

– Verdenssituasjonen preger boklisten, og når det gjelder Syria og flyktningkrisen kommer det flere interessante titler, påpeker Ekle.

«Farvel Syria. Kvifor må dei komme hit?» av Emil André Erstad, tidligere KrFU-leder, er blant de Ekle mener peker seg ut. Forfatteren gjør oss kjent med noen av de som har forlatt hjemlandet, både opposisjonelle syrere, homofile, enslige kvinner og torturofre.

– Boken er nok en ment som en begrunnelse for at vi må gjøre vårt for å ta imot dem.

Noen ganger må vi bli minnet på at verden angår flere enn vår egen rase.

Nora Nordskar Hoel

– Verden angår flere enn vår egen rase

Nora Nordskar Hoel er med i litteraturmagasinet Bokvennens redaksjon og skriver på bokbloggen Kasiopeiias bøker . Hun gleder seg til disse utgivelsene:

«Dukkeføreren» av Jostein Gaarder
– En av mine store norske favoritter kommer endelig med en etterlengtet bok for voksne. Han forener livsundring og lekenhet på en måte jeg synes er unik! Han har sagt at boka handler om både ensomhet og språknerding – og jeg er sikker det kommer noen overraskelser underveis.

Handlingen dreier seg rundt en middelaldrende ensom mann som er lektor med stor interesse for språk. Han liker å være omgitt av mange mennesker, men er ensom. I mangel av egen familie er han opptatt av sitt eget språks slektskap med andre språk.

Jeg, Unica

«Jeg, Unica» av Kirstine Reffstrup
– Å lete etter de nye stemmene synes jeg er veldig spennende. Denne debutboka fanget min oppmerksomhet umiddelbart. Det forener to temaer jeg synes er veldig interessant å lese om, nemlig kunst og krig.

– Med utgangspunkt i et faktisk levd liv, forfatteren Unica Zürn og hennes kjæreste Hans Bellmer, tror jeg dette kan bli annerledes og bra.

Mitt liv med humler

«Mitt liv med humler» av Dave Goulson
– Etter at flere av fjorårets store leseropplevelser handlet om flyvende vesener, er denne sakprosaboka noe jeg gleder meg til å lese. Flere og flere fortellende sakprosabøker kommer i markedet, og gjør tilgjengelig områder som tidligere har vært forbeholdt fagfolk og spesielt interesserte.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober