Hopp til innhold

Norsk bok skaper debatt i Danmark

Stian Holes prisbelønte barnebok, «Garmanns gate», provoserer i Danmark. – Boken er en studie i frykt og redsel, mener dansk bokanmelder.

Stian Hole

Anmeldere og lesere over hele verden er blitt begeistret over Stian Holes bildebøker. Men i Danmark er ikke alle like fornøyde.

Foto: Cappelen Damm/Jo Michael

Illustratør og forfatter Stian Hole har mottatt en rekke priser for sine bildebøker om Garmann. For boken «Garmanns sommer» i 2006, ble Hole tildelt Brageprisen, Kulturdepartementets bildebokpris og den prestisjetunge Bologona Ragazzi Award, som første norske forfatter noensinne.

Les: Nordisk Barnebokpris til Hole

Slukker lyset

Nå vekker Holes bok nummer to om Garmann oppsikt i Danmark. Men denne gangen er det ikke bare applaus. I følge den danske avisen Information beskrives boken «Garmanns gate» som et stykke barnelitteratur som er så dyster og depressiv i tonen at det ikke egner seg for barn.

– Det passer ikke for barn når man slukker lyset før det er blitt tent, mener barnebokanmelder Steffen Larsen om Holes siste bildebok, i følge Information.

Les: Om Stian Hole i Information

En bok for voksne?

Larsen mener at barn kan forstå hva boken handler om, men reagerer på hvordan historien fortelles. Han synes at tonen i boken gjør den til en voksenbok, ikke en barnebok.

– Boken er en studie i frykt og redsel. Den forteller uten konkrete holdepunkter. Alt er fragmentert, og setningene er løsrevne, mørke utsagn. Stian Holes plattform er den voksnes håpløshet skrevet i et språk barn ikke kjenner, sier Larsen.

– Tørker sin angst på barna

Han mener at barn ikke skal presenteres for den gjennomgående meningsløshet som boken beskriver.

– Selv om man som barn kjenner til døden, skal man ikke frarøve dem et håp om de tingene som kan skje i løpet av et liv. Barn kan godt forstå at ting kan være tøft, men de kan ikke forestille seg at det ikke også kan gå over. Som jeg ser det, har Stian Hole tørket sin egen angst på barna.

– Barn er forskjellige

Stian Hole er grunnleggende uenig med den danske kritikeren.

– Barn er ikke én størrelse, de er like forskjellige som alle andre mennesker. Voksne som forvalter fasiten på hvilke bøker som passer for barn er det ofte lite interessant å diskutere med, sier Stian Hole til NRK.no, og legger til:

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i Steffen Larsens depressive lesning av «Garmanns gate», som for meg er en fortelling om et varmt og skjørt vennskap mellom Garmann og Frimerkemannen, en fortelling som også rommer håp, humor og undring over livets gåter. Men som anmelder er Steffen Larsen i sin fulle rett til å synes akkurat det han vil, og jeg finner ingen grunn til å gå i forsvarsposisjon her. Bøkene om Garmann har fått en flott mottagelse i Danmark og det er jeg veldig glad for.

Se: Stian Hole i Bokprogrammet

Kan utgi hva som helst

I Norge blir Holes bøker utgitt på Cappelen Damm. I Danmark er det forlaget Høst&Søn som er utgivere. Redaksjonsjef i det danske forlaget, Anne Mørch-Hansen, er også uenig med kritikeren Steffen Larsen.

– Prinsipielt kan man utgi en hvilken som helst historie for barn, så lenge det er godt fortalt. Det er avgjørende for formen. En slutt skal derfor være troverdig og ikke påklistret. Det betyr at noen bøker må ha en trist avslutning, sier hun til Information.

Se: Verden gjennom en seksårings øyne

– Hva har gått galt?

Stian Hole får også støtte i form av et motinnlegg i den danske avisen Politiken.

– Hva har gått galt for Steffen Larsen under lesningen av Stian Holes «Garmanns gate»? Snakker vi om den samme boken? Hva er det du egentlig vil skåne barna for - virkeligheten? spør Eline Mørch Jensen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.