NRK Meny
Normal

– Nordmenn trenger mer reisekunnskap

– Vi nordmenn reiser mye, men er ikke fullt så opptatt av å sette oss inn i historien om stedene vi besøker, mener forfatter og historiker Gunnar Kagge.

Gunnar Kagge

– Hotell- og restaurant-anbefalinger på nett og i reiseguider går fort ut på dato. Du imponerer lokalbefolkningen med å vite mer om historien deres, mener Gunnar Kagge.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Gunnar Kagge oppmuntrer reiseglade nordmenn til å lese mer om landene de besøker. Han er aktuell med boken «Verdens land», som begynte som en spalte i Aftenposten, som ofte handlet om land i nyhetsbildet. Etter fire år som spaltist er han overrasket over alle spørsmålene fra lesere om reisemålene.

Den beste icebreakeren

Verdens land

I «Verdens land» forteller Gunnar Kagge det viktigste om historien til hvert land i hele verden.

Foto: Gyldendal forlag

– Som verdens mest reisende folkeslag, trenger vi mer historiekunnskap, mener han.

Kagge har selv besøkt over 40 land. Han snakker ikke mange språk, men det å vite noe om stedet man besøker er ofte den beste icebreakeren, er hans erfaring.

Det skulle bli vanskeligere å skrive boken enn Kagge hadde sett for seg. Hver kveld i et år gikk med til å finne relevante fakta. Målet var å fortelle historien til hvert enkelt av alle verdens land.

– Palestina er et land

– Definisjonen av hva som er et land, er ikke bare enkel. Det er 193 medlemmer i FN. Det er veldig interessant at man egentlig ikke er enige i hva som er et land, så jeg har funnet seks land ekstra.

I Kagges verden finnes også blant annet Vatikanstaten og Palestina.

– Noen vil nok mislike det sterkt, men jeg omtaler Palestina som et land. Det er ikke en fremstilling av Palestina som et medlemsland i FN, mer som en politisk enhet. Jeg kunne hatt med Vest-Sahara som er okkupert av Marokko, men jeg har valt å omtale det under Marokko.

Gunnar Kagge

Gunnar Kagge er selv glad i å reise og har syklet over store deler av Europa. – Det å lese om land man besøker, gjør det så mye morsommere å besøke dem, sier Gunnar Kagge.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Les også: Intervju med Erika Fatland om reiseboka «Sovjetistan»

– Ikke stol blindt på nett-anbefalinger

– Det er dumt når reiseguidene skriver om de store severdighetene som noe mindreverdig, for der er alle – der er masseturismen. Man skal ikke forakte det så mange gjør. Det er viktig å se stor kunst, det er en berikelse.

Kagge tror ikke det er mange som reiser mer enn nordmenn gjør, og mener vi har beveget oss inn i en slags fritids-økonomi, hvor mye av pengene vi tjener går til reiser og opplevelser.

Trenger verden flere reisebøker?

– Det å ha en kvalitetssikret bok eller reiseguide har større verdi enn noe du ikke helt vet hvor kommer fra på nett. Det meste kan googles og folk deler erfaringer for eksempel på Tripadvisor, men vi skal ikke stole blindt på nett-anbefalinger.