Hopp til innhold

Nominerte til Brageprisen 2009

Solide forfattere som Kjartan Fløgstad og Roy Jakobsen er med i konkurransen om Brageprisen, men nye navn kommer inn fra sidelinjen.

Kjartan Fløgstad, forfatter

Kjartan Fløgstad er nominert til Brageprisen for romanen 'Grense Jakobselv'

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

Forfatter Kjartan Fløgstad er blant de nominerte til Brageprisen 2009. Han mener det er et sterkt lag av forfattere han skal konkurrere med om prisen. Fløgstad som er tungt dekorert med priser fra før, sier han er glad for å være nominert med nettopp Grense Jakobselv:

- Jeg synes dette et uttrykk for at boka ikke er blitt gjemt i den tabloide skodda som så ut til å dukke opp i sommer, sier Kjartan Fløgstad.

Større risiko med Tsjernobyl

To av landets mest kjente forfattere er blant de nominerte i kategorien for skjønnlitteratur. Ved siden av Fløgstad er også Roy Jacobsen med boka "Vidunderbarn" med. Kritiker Marta Norheim er overrasket og synes juryen kunne gjort et dristigere valg:

Marta Norheim

Marta Norheim, litteraturkritiker i NRK.

Foto: Marit Hverven / NRK

- Det hadde vært morsommere om juryen hadde vært dristigere. Det er så mange bøker å velge mellom og mange som kan nå opp. Jakobsen og Fløgstad kjenner folk så godt fra før. At Ingrid Storholmen er nominert for boka "Tsjernobylfortellinger" ved siden av Karl Ove Knausgård for "Min Kamp 1" i samme kategori er derimot spennende:

- Å velge Ingrid Storholmen er dristig. Hun er mindre kjent, men desto mer spennende. "Tsjernobylfortellinger" er både eksperimentell og original, sier Norheim.

Fram til 19. november jobber nå et elektorat på ni personer med å komme fram til hvem som blir vinnere av Brageprisen 2009.

Skjønnlitteratur for voksne:

Barne- og ungdomsbøker:

Sakprosa:

Åpen klasse; oversatt skjønnlitteratur:

Les HVORFOR DISSE ER NOMINERT

I fjor fikk Per Petterson Brageprisen for romanen Jeg forbanner tidens elv.

I kategorien barne- og ungdomsbøker vant Johan Harstad, Darla – 172 timer på månen, mens Bjørn Westli fikk prisen i kategorien sakprosa for Fars Krig. Øyvind Rimbereid vant åpen klasse med diktsamlingen Herbarium.

Per Petterson

Forfatter Per Petterson har fått Brageprisen to ganger. I 2000 for 'I kjølevannet og i 2008 for 'Jeg forbanner tidens elv.'

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober