Hopp til innhold

Noe til besvær

Mark Haddon er en alvorlig morsom mann – i alle fall når han skriver. Og som de fleste virkelig humoristiske forfattere er han mest alvorlig akkurat mens vi ler.

 

Den britiske forfatteren Mark Haddon. Foto: AP/Scanpix

Mark Haddon hadde voldsom suksess med boka 'Den merkelige hendelsen med hunden den natten”. Nå er han her igjen - med 'Noe til besvær'.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Det gikk opp for meg allerede på romanens første og andre side hvor dette bærer, men det var ok; vår mann George, tidligpensjonist, ikke altfor sorgtynget skal i en av sine venners begravelse og prøver dress for anledningen. Det er da han oppdager flekken på hoften, skjønner at han har kreft og vil bli nødt til å ta livet av seg. Spørsmålet er bare hvordan.    

 

Mark Haddon: Noe til besvær. Pax forlag

Mark Haddon: 'Noe til besvær'. Oversatt av Kyrre Haugen Bakke. Pax forlag

Foto: Pax Forlag

George har sitt første dype angstanfall og vi ler. Han elter muligheter i panikkens vanviddslandskap – ord som fengsel, rullestol, kreft og død i en og samme setning – og vi ler.

Alvorlig satire

Vi skjønner mer og mer hvor det bærer, ettersom vi møter datteren Katie som skal gifte seg for andre gang med en mann ingen liker, kona Jean som ligger med en gammel kollega av George, sønnen Jamie som er homofil og ikke skjønner at han faktisk elsker Tony og ikke kan leve uten ham.

Det høres ut som en såpeopera og er det – nesten. Men, folk sitter ikke på do og biter seg ikke til blods i kokende angst i de historiene. Riktigere, og viktigere, er det at Mark Haddons tekst befinner seg i en tradisjon – en engelsk tradisjon (og jeg sa; engelsk og ikke; britisk med vilje) - der nærheten til dagliglivet, forståelsen av klassenes og de etniske gruppenes dagligdagse tilstedeværelse og en fenomenal verbaliseringskraft er grunnpilarer som over et par ti-år nå har båret den ene historien etter den andre.

Dette er også en tradisjon som står i gjensidig gjeld til filmen og fjernsynsteateret slik bare britene får det til. Nick Hornbys bok om en gjeng selvordskandidater, ”A Long Way Down”, er en nær slektning. Pakistansk-britiske Hanif Kurieshis arbeider som filmen ”My Beautiful Laundrette” og romanen ”Black Album” handler mer om rase og nasjonalitet, men har en litterær tilnærming som ligger nær.

Sikker stil 

Mark Haddon mestrer teksten sin med en betydelig grad av stil. Han skifter stadig ståsted og utsiktspunkt for fortellingen sin, og ettersom begivenhetene smøres ut med fete strøk – stort sett av et slag som før eller siden kommer forbi de fleste av oss (om enn ikke fullt så samtidig, kanskje) – skjønner vi at her er det bare å henge på.

Vi skjønner tidlig hvordan det kommer til å gå, latteren blir stadig litt mer hul, men må les allikevel. Medfølelsen med den stokk stive George og angsten som har tatt ham og livet hans igjen er kanskje det sikreste tegnet på at denne romanen virkelig er bryet verdt.

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober