Kan det være nødvendig å være så sint?

Leif Ekle er klar med årets første festivalsnakk. Men hva gjør Eivind Tjønneland, Karl Ove Knausgård og Knutsen & Ludvigsen i samme bloggpost?

KNUTSEN OG LUDVIGSEN

Øystein Dolmen og avdøde Gustav Lorentzen, alias Knutsen & Ludvigsen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Så er vi på plass – det vil si; undertegnede er. Hoem kommer på fredag.

Et av de beste argumentene for å avholde litteraturfestival på Lillehammer er at man ikke kan ta fly hit. Dette er ingen original tanke, men ikke mindre sann av den grunn. Sant å si hadde jeg planlagt at dette første snakk skulle handle om å sitte på det velsignede toget og lese en sint manns oppgjør med selve Knausgård-koden.

Slik kunne det også gått om det ikke var for NSB som uten forvarsel kunne fortelle på den utskrevne billetten (ikke den jeg fikk på nettet) at fra Eidsvoll blir det nok buss i dag. Man leser ikke godt på buss! Neil Young fungerer derimot utmerket. Enda godt at jeg allerede hadde lest Eivind Tjønnelands ”Knausgård-koden” – misset bare en halv repetisjon.

Nå kommer hverken Tjønneland elller Knausgård hit til festivalen. Det får våge seg. Jeg er trygg på at flere enn meg kommer til å humre litt mens øyenbrynene sitter der hårfestet en gang var: Tjønneland liker IKKE Knausgård. Så mye er klart.

Mens jeg leste første gang kom jeg til å minnes to populærkulturelle fenomen det er ulike, men gode grunner til å huske: Det første husker jeg ikke navnet på – tiden har gått – men det dreier seg om et animert data-spill der en mekanisk utseende bulldog har rollen som hat-subjekt og raser rundt i terrenget mens han/hun/det eter hat-objekter.

Det andre minnet er mildere og vesentlig vakrere; nemlig Knutsen og Ludvigsens udødelige strofe ”Kan det være nødvendig å være så sint?” Saken er jo at Knutsen også var sint – OFTE – i sin ungdom. Men Ludvigsen visste råd!

Nok sagt; jeg nekter ikke for at ”Knausgård-koden” røsket opp i kjedsommeligheten. Nå skal vi se hva som foregår under i Lillehammer-solen.

Vi snakkes ...