NRK Meny
Normal

Hvilken musikk gir rapperen til folkemusikeren på Platedate?

– Det er mange som tror at jeg hører mye på folkemusikk, det har jeg egentlig aldri gjort, sier Ingebjørg Bratland.

Ingebjørg Bratland og Nico D

Ingebjørg Bratland og Nico D møter hverandre for første gang på Platedate i NRKs radiostudio.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Se hvilke låter rapperen Nico D og folkemusikeren Ingebjørg Bratland overrasker hverandre med på Platedate .

Hvilken musikk vil du gi til din date i studio dag?

Nico D:
Maître Gims – «Est-CE que tu m'aimes»

– Jeg er halvt fransk, så jeg hører en del på fransk musikk. Låten handler om et brudd i et seriøst kjærlighetsforhold. Den er rett og slett kjempefin og godt gjennomført, og samtidig en litt trist poplåt. Jeg har selv prøvd å skrive låter på fransk, men det er lettere med norsk, sier Nico D.

Ingebjørg Bratland:
Trygve Seim og Tora Augestad: «There Is Some Kiss We Want»

– Dette er musikk jeg selv ble introdusert for nylig. Jeg ble spurt om å være vikar-sanger av Seim og hørte meg derfor opp på musikken hans. Det er en vanskelig låt med kvarte toner og skeive taktarter.

Trygve Seim spiller live med stjernekvartett, Det blir sanger over sufidikteren Rumi. Hør utdrag av samtidsmusikk-kabareten Oslotonen. Wardruna spiller på vikingfestval og forteller om musikken. Og hvorfor er Melafestivalen så viktig?

Trygve Seim og Tora Augestad i NRK-programmet Spillerom

Hvilken musikk vekket deg musikalsk?

Nico D:
Alpha Blondy: «Peace in Liberia»

– En låt som handler om konflikten i Liberia på 1990-tallet. Den åpnet øynene mine for at musikk kan belyse aktuelle problemstillinger på en vakker måte, og snakket veldig til «aktivisten» i meg. Musikken til Alpha Blondy var som en gnist i forhold til mine musikalske ambisjoner. Jeg kjente meg veldig igjen i at han synger både på fransk og engelsk.

Ingebjørg Bratland:
Odd Nordstoga: «Fuggel i karmen» (Fra albumet «Something Odd»)

– Da jeg var 6–7 år ga Odd Nordstoga ut denne platen, og jeg husker veldig godt første gang jeg hørte den. Det var første gang jeg hørte viser og historier på min dialekt ala 1997 – det synes jeg var veldig kult. Jeg var så fan at jeg skrev et brev til Odd, som han fortsatt har.

Hvilken musikk får deg alltid ut på dansegulvet?

Nico D:
Vybz Kartel: «Dancehall» (fra albumet «Viking: Vybz is King»)

– En låt som tar meg tilbake til Jamaica og «dancehall»-festene der, som er en helt unik party-kultur. Han er en rå artist og kontroversiell fordi han sitter fengslet for dobbeltdrap. Men han har klart å lage sinnssykt rå musikk.

Ingebjørg Bratland:
Coldplay: «Adventure Of A Lifetime»

– Det skjer ikke veldig ofte, men denne får det til å rykke i dansefoten.

Hva er ditt flaueste musikalske øyeblikk?

Nico D:
​Stage Time Riddim: «Instrumental»
– Sommeren 2010 ble jeg booket til blant annet Stavern-festivalen sammen med Admiral P. Dette var den siste låten og vi ba publikum hoppe opp og ned etter at jeg hadde talt til tre. Idet jeg vinker med hånden, går skulderen min av ledd og jeg løp av scenen. De andre fant meg liggende flat etterpå med ambulansepersonell rundt meg. De som skulle på scenen etterpå var forsinket og jeg ble bedt om å dra noen låter til, og gikk opp igjen på scenen.

Ingebjørg Bratland:
Ole Ivars: «Jag Trodde Änglarna Fanns»

– Jeg skulle spille i Operaen i vår, og hadde veldig lyst å lure faren min med til byen for å se. Da fant jeg på å si at jeg hadde Ole Ivars til å varme opp for meg. Det fikk far til å ville komme i Operaen og var i god tro om at han skulle få kongen av campingplassen før meg. Etter konserten spurte jeg om han var veldig skuffet, og han sa han var litt skuffet. Uansett, dette er en fin låt, synes jeg.

Hvilken musikk har gjort sterkest inntrykk på deg?

Nico D:
Paul Simon: «The Boy In The Bubble»

– Da må jeg tilbake til barndammen min. Graceland-albumet til Paul Simon har betydd mye for meg. Det er soundtracket til barndommen min, og et prakteksempel på at musikk ikke har noen grenser og binder folk sammen på tvers av kulturelle forskjeller.

Ingebjørg Bratland:
Christine and the Queens: «Tilted»

– Jeg hørte låten og kom over videoen etterpå. Hun får fram følelsene i musikken sin gjennom bevegelsene sine – ikke lårkorte klær. I år spilte hun på Øya og det var veldig stort og utrolig inspirerende å høre en artist som bruker hele seg for å få fram følelsen hun prøver å formidle. Hun er fransk, og jeg kan ikke språket i det hele tatt, likevel vil jeg helst høre på fransk. Hun er veldig bra.

Ingebjørg Bratland og Nico D på Platedate i NRK P2-programmet Kulturhuset. Programleder er Anne Dorte Lunås (sendt 25. november 2016)

Hør hele Platedaten med Ingebjørg Bratland og Nico D.