NRK Meny
Normal

Når virkeligheten overgår fiksjonen

Forfatter Selma Lønning Aarø måtte skrive om en historie hun aldri ville ha diktet opp.

Selma Lønning Aarø

Selma Lønning Aarø leste høyt under lanseringen av 'Akkurat nå' på Norsk Litteraturfestival.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn/NRK

I disse dager gir Amnesty International og forlaget Vigmostad & Bjørke ut antologien, «Akkurat nå», der flere av bidragsyterne er forfattere, deriblant Selma Lønning Aarø.

Hun fikk i oppdrag å skrive om forsvinningen til Zelimkhan Murdalov i Tsjetsjenia.

– Jeg likte tanken på å skrive en novelle om dette. Men jeg opplevde raskt at det ble for sterkt. I stedet ble det en metatekst som inneholdt fakta, forteller Lønning Aarø til NRK.no.

– For drøyt som novelle

I teksten «Zelimkhan – en forsvinning», skriver hun blant annet: Noen ganger overgår virkeligheten fiksjonen, og Jeg kan ikke sette ord på Zelimkhan Murdalovs skjebne, og Dette er en historie jeg aldri kunne eller ville ha diktet opp.

– Hva mener du med det?

– Historien inneholder så mange sterke virkemidler at både et forlag og jeg som forfatter ville ha tonet det ned hvis det var en fiktiv historie. Det blir for drøyt som novelle. Jeg kunne ikke tulle med stoffet. Som forfatter er jeg vant å kunne herse og slå meg løs. Men her følte jeg at jeg måtte trå varsomt, svarer Lønning Aarø.

Blant de andre bidragsyterne i «Akkurat nå» finner vi forfattere som Gunnar Staalesen, Levi Henriksen og Pedro Carmona-Alvarez. I tillegg bidrar musiker Siri Nilsen og motorcrosskjøreren Ailo Mikkelsen Gaup med hver sin tekst.