Hopp til innhold

Nå kommer podcast fra bibliotekene

Biblioteker i både New York, Philadelphia, Seattle, London og København er i gang med podcast. Nå er flere norske biblioteker klare med lytte-tilbud og Bergen er først ut.

Herdis Moldøen og Kjersti Hatland fra Bergen Offentlige Bibliotek

Biblioteket til for å deles, mener Kjersti Hatland og Herdis Moldøen på Bergen Offentlige Bibliotek. De har prioritert ressurser til podcast-satsing for å nå ut til flere.

Foto: Bergen Offentlige bibliotek

Da Linnéa Myhre kom til Bergen Offentlige Bibliotek for å lese fra de to bøkene sine, hadde over 900 meldt seg på arrangementet på Facebook.

Kø på Bergen Offentlige Bibliotek for å høre på Linnéa Myhre

Jenter i kø for å høre Linnéa Myhre lese fra de tio bøkene sine, det var såvidt det var plass til alle.

Foto: Bergen Offentlige Bibliotek

– Vi lurte på om vi måtte leie Grieghallen for å få plass til alle, forteller Herdis Moldøen, prosjektleder for Digital arena på Bergen Offentlige Bibliotek.

– Men vi kastet oss rundt, fylte den store musikkavdelingen med tilskuere, og satte opp en live videoverføring i naborommet som også ble fullsatt. I tillegg fulgte flere opplesingen live på Youtube-kanalen vår. Vi ville ikke skuffe alle jentene som ønsket å få det med seg, så det er fint å kunne legge ut lydopptaket.

Laster SoundCloud-innhold

–​ Biblioteket er til for å deles

Herdis Moldøen fra Bergen offentlige bibliotek

Det blir snart mulig for folk å lage sine egne podcaster på biblioteket i Bergen, forteller

Foto: Bergen offentlige bibliotek

Hvorfor vil dere podcaste?

– Det er så praktisk å høre på det på veg til jobb, mens du tar oppvasken eller går en tur i skogen. Det er også bra for oss å få opptak av alt det gode som skjer, forteller Moldøen

Er dette en del av planen for biblioteket som offentlig debattarena?

– Ja, vi har fått midler av Nasjonalbiblioteket til å blant annet utforske hvordan vi kan bruke digitale medier for å bli en møteplass og offentlig debattarena, og ettersom podcaster har blitt veldig populært i Norge den siste tiden, syntes vi det var spennende å teste dette ut.

Biblioteket i Bergen har omlag 1100 arrangement i året, foredrag, samtaler og debatter.

– Biblioteket til for å deles, og med podcast gjør vi programmet vårt enklere tilgjengelig, sier BOBcast-redaktør Kjersti Hatland.

– Samarbeider gjerne

Ås bibliotek, podcast

– På Twitter fant vi ut at Ås Folkebibliotek også lurte på om andre bibliotek drev med podcast. De var også akkurat i gang, sier Moldøen.

– Vi samarbeider gjerne med andre bibliotek. Nå har vi funnet ut hvilket utstyr, produksjonsplan og tekniske løsninger som fungerer godt for oss, og vi deler gjerne denne kunnskapen.

Podcast er tidligere testet ut av blant annet Deichmanskes filial på Lambertseter i Oslo og på biblioteket i Stavanger.

– Vi hadde podcaster av bokprater, men droppet det av kapasitethensyn. Det krevde mye ressurser til redigering, opplyser Øyvind Berekvam på biblioteket i Stavanger.

BIblioteket på Ås begynte å legge ut bokprater som podcast i midten av februar. Nå følger Trondheim på.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober