Hopp til innhold

Møt fem av årets debutanter

I kveld presenterer Bokprogrammet fem av høstens debutanter. Men allerede nå kan du få med deg hele episoden – eksklusivt her på NRK.no!

Video Bokprogrammet (5:12 @ Bokprogrammet)

Det er lett å drukne som forfatter i bokhøsten – og kanskje særlig for debutanter, som må konkurrere med de kjente navnene om oppmerksomhet.

I høst står 35 nye forfattere klare for å motta hyllest og slakt, eller i noen tilfeller total stillhet.

I kveldens episode møter Bokprogrammet fem av årets debutanter.

– Skummelt

Forfatter Paal Bjelke Andersen

Forfatter Paal Bjelke Andersen

Foto: Hanne Skrikerud / NRK

Førstemann ut er Paal Bjelke Andersen, som debuterer med konseptpoesi i diktsamlingen «Dugnad». Boken kommer ut på Flamme Forlag 15. oktober.

44 år gamle Andersen har mange år som forlegger bak seg, og jobber blant annet som redaktør for Nypoesi.net og i forlaget Attåt.

– Det er annerledes å gi ut en bok med tekster som jeg signerer selv. Det er skumlere. Man risikerer mer personlig, sier Andersen til Bokprogrammet.

Møtte fersk krimdebutant

De fleste av årets debutanter kommer enten fra Vestlandet eller fra det øvrige Østlandet (uten Oslo), og i Fredrikstad møter Bokprogrammet Norges ferskeste krimdebutant, Jan-Erik Fjell.

Han debuterte i år med den kritikerroste «Tysteren», og har blant annet blitt sammenlignet med Jo Nesbø.

Forfatter Jan-Erik Fjell

Debutant Jan-Erik Fjells krimroman ble godt mottatt av kritikerne.

Foto: Marit Christina Lie / NRK

Boken handler om mordet på en styrtrik forretningsmann i Fredrikstad som skaper store utfordringer for det lokale politikammeret.

Til Bokprogrammet forteller Fjell at han slett ikke var sikker på at boken ville se dagens lys:

– Det var veldig deilig å bli ferdig med boken fordi underveis i skrivingen var jeg helt sikker på at jeg ikke kom til å klare det. Jeg hadde nesten alle karaktene opp i halsen, sier han.

Utypisk debutantbok

Forfatter Berit Rødstøl

Berit Rødstøl debuterte i år med boka «Himmelreisande».

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Forfatter Berit Rødstøl visste ikke så mye om Sovjetunionen på 50-tallet og var heller vant til å skrive på nynorsk. Likevel debuterte hun i høst med «Himmelreisande», hvor hun skriver nettopp om Sovjetunionen og på nynorsk.

– Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv og lage noe som var litt vanskelig for meg selv, forklarer Rødstøl.

Morgenbladet kalte boken «En engasjerende debut» og Aftenposten skrev at boken var et «renslig og vellykket førstearbeid».

Skriver om det sårbare studentlivet

Forfatter Ingvild Holvik

Forfatter Ingvild Holvik

Foto: Hanne Skrikerud / NRK

Den fjerde debutanten som presenteres er 33 år gamle Ingvild Holvik, som skrev romanen «Lykkefeltet». I fjor ble hun nominert til Brageprisen for sin oversettelse av Attila Bartis' roman «Stillheten» fra ungarsk.

I «Lykkefeltet» beskriver hun en krisetilstand i en familie med far og to døtre.

– Jeg vil prøve å være i det ubehagelige, sure forholdet mellom to søsken. En ganske vanlig tilstand i familier, der det blir lettere å unngå hverandre enn å rydde opp i flokene, sier Holvik om boken.

Velvoksen debutant

Terje Tørrisplass, fra Bromma i Hallingdal, debuterer med diktsamlingen «Eg bygger ikkje byar». I programmet snakker han om hvordan det føles å gi ut sin første bok som 53-åring.

Forfatter Terje Tørrisplass

Skogsarbeider og forfatter Terje Tørrisplass fra Hallingdal sier han ikke ser på seg selv som skogsarbeiderdikter.

Foto: Marit Christina Lie / NRK

– Det krever større mot enn det jeg var klar over, sier Tørrisplass, som også har vært månedens poet på Diktkammeret i Dagbladet.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober