Hopp til innhold

14 bøker forfatterne ler av

NRK Bok har utfordret forfatterstanden til en uhøytidelig bokstafett. Hvilken bok får deg til å le?

Illustrasjon av stafett med to hender som leverer en bok

Kritiker Preben Jordal klaget nylig i sin programerklæring som ny anmelder i Aftenposten over at det er så mye gravalvor i ny norsk litteratur. Han etterlyste humor og vidd.

Humor er viktig, synes vi i NRK Bok, særlig når nettene blir lange og kulda setter inn. Vi har derfor satt i gang en stafett blant morsomme forfattere, og bedt dem om én ting: Anbefal en norsk bok fra de siste årene som du synes er morsom, og send over en selfie. Den anbefalte forfatteren får med det stafettpinnen og må ta neste etappe.

Klar, ferdig, gå!

Tegning av to forfattere som driver bokstafett

Vi begynner hos en kvinne som har som uttalt mål å skrive morsomt om samtidens krav og kjas, Janne Stigen Drangsholt. Med serien om Ingrid Winter, førsteamanuensis og trebarnsmor, har hun gitt oss et norsk svar på Bridget Jones – bare litt smartere.

1. etappe: Janne Stigen Drangsholt

  • TITTEL: «Livet og korleis leve det. Ei handbok for voksne» (2017)
  • FORFATTER: Anne Gunn Halvorsen
Janne Stigen Drangsholt foran bokhylla si
Foto: Privat

– Det Anne Gunn Halvorsen gjør er å ta utgangspunkt i alvorlige emner (som tiden, døden og kjærligheten) og forklare dem på en måte som både er morsom OG lærerik. Jeg ler og jeg skjønner mer av livet. Det er best av alt.

Silhuettbord av forfatterstafett

2. etappe: Anne Gunn Halvorsen

  • TITTEL: «Åpenbart ingen nabo» (2007)
  • FORFATTER: Joakim Kjørsvik
Anne Gunn Halvorsen med boka «Åpenbart ingen nabo»
Foto: Privat

– Historier om greie folk som gjør så godt de kan, men som likevel havner i de villeste situasjoner. Kjørsvik er drøyere enn Erlend Loe og morsommere enn Kafka.

– Min favoritthistorie heter Egenmelding, og handler om en medarbeider i en bokhandel som ikke får utgjort jobben sin fordi kollegaene har begynt å henge ham opp etter rygghuden i kjelleren og torturere ham. Likevel fortsetter han å møte opp, for hver dag tenker han at: «Nå, nå ordner det seg». Veldig ko-ko, hylende morsomt – og merkelig lett å kjenne seg igjen i.

Silhuettbord av forfatterstafett

3. etappe: Joakim Kjørsvik

  • TITTEL: «Til Capri» (2016)
  • FORFATTER: Tron Jensen
Forfatter Joakim Kjørsvik med romanen «Til Capri» på magen
Foto: Privat

– Tron Jensens hovedpersoner er gjerne middelaldrende skjønnånder med konstant ereksjon. De befinner seg et sted i landskapet mellom Dag Solstad og Phillip Roth. De får sjelden oppfylt sine drømmer, men slutter ikke å drømme av den grunn. Trøst finner de i sex, men utsiktene til sex blir stadig dårligere.

Silhuettbord av forfatterstafett

4. etappe: Tron Jensen

  • TITTEL: «17. roman» (2009)
  • FORFATTER: Dag Solstad
Forfatter Tron Jensen med topplue
Foto: Privat

– Nå liker ikke Dag Solstad å bli kalt morsom – og det gjør i grunn ikke jeg heller – men jeg velger oppfølgerromanen hans om den forhenværende kemneren Bjørn Hansen, «17. roman». Selv om boka er trist i at den handler om et far-sønn forhold som feiler, er det formen til Solstad som gjør det morsomt: Den eleverte stilen og de lange analyserende setningene som borer inn i banale hendelser.

Silhuettbord av forfatterstafett

5. etappe: Brudd

Dag Solstad ler riktignok på telefonen, men vil ikke delta i vår stafett:

Dag Solstad, Norsk Litteraturfestival 2011

Tar ikke bølgen.

Foto: Ana L. Sigvartsen / NRK

– Nei, det der vil jeg ikke være med på. Det er bare kongen og meg som stopper når bølgen kommer på Ullevål. NRK får finne ut noen morsomme forfattere sjøl!

Silhuettbord av forfatterstafett

NRK Bok lar seg ikke bremse når den eldre garde bryter på langsida. Stafett er stafett!

Vi ringer ufortrødent videre til en forfatter ingen vil beskylde for å være litterært gravalvorlig: Erlend Loe. Fra debuten «Tatt av kvinnen» i 1993 har han skildret sin samtid med et skjevt blikk på livets tildragelser, både i voksen- og barnebøker.

6. etappe: Erlend Loe

  • TITTEL: «Elster, Andreasen, Dahl» (2017)
  • FORFATTER: Per Schreiner:
Erlend Loe selfie
Foto: Privat

– Jeg ser ingen annen utvei enn å velge Per Schreiners roman fra i fjor, hvor han skriver om problematikken rundt å dele hytter med nær og mer perifer familie.
– Per er morsom på en måte få andre norske forfattere er. Jeg må skyte inn at jeg kjenner ham som kollega og har jobbet med ham som manusforfatter på blant annet tv-serien Kampen for tilværelsen.
– Derfor vet jeg med sikkerhet at Pers hode er herlig langt ute. I skriverommet er han mørk og drøy samtidig som han smiler slik at jeg ofte tenker; sa han virkelig det der, og hvor i all verden kommer det fra?

Silhuettbord av forfatterstafett

7. etappe: Per Schreiner

  • TITTEL: «Reservisten» (2017)
  • FORFATTER: Bjørn Olaf Johannesen
Forfatter Per Schreiner
Foto: Privat

– Ved første blikk kan den se ut som en klassisk dokumentarroman, men det må være fjorårets morsomste bok (og samtidig kanskje den tristeste). Den inneholder setninger som "Man skal være glad man er i live, vil mange si. Ja vel, men dette å være i live er jo temmelig alminnelig, og ikke noe man begeistres av sånn til daglig».

Silhuettbord av forfatterstafett

(Okei, Bjørn Olaf Johannesen er da den TREDJE manusforfatteren på TV-serien Kampen for tilværelsen. Men han får nå en streng anmodning om å gå utenfor kontorfellesskapet for å velge sin anbefaling. Journ.mrk.)

8. etappe: Bjørn Olaf Johannesen

  • TITTEL: «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg» (2014)
  • FORFATTER: Kjersti Annesdatter Skomsvold
Bjørn Olaf Johannesen
Foto: Privat

– Boken er ganske trist og ensom. Likevel, eller kanskje derfor, er den morsom. Boken er ultratett på fortellingens hovedperson, og ser verden utelukkende fra ETT ståsted. Det er en helt uimotsagt tankeverden vi får innblikk i, en karakter som har fått dyrke sitt verdensbilde i fred og ro.

– På så nært hold er et liv ofte et ulekkert, men komisk syn. Men til sist er det forfatterens friske og litt overraskende språk som gjør boken til morsom lesning.

Silhuettbord av forfatterstafett

9. etappe: Kjersti Annesdatter Skomsvold

  • TITTEL: «Identitet» (2017)
  • FORFATTER: Thure Erik Lund
Kjersti Annesdatter Skomsvold med boka Identitet i hånda
Foto: Privat

– Thure Erik Lund har en intelligent og uanstrengt humor. Jeg får som leser følelsen av at det komiske oppstår i skriveøyeblikket, at det ikke er noe utstudert eller planlagt over det, og jeg kan nærmest høre forfatteren selv bryte overrasket ut i gapskratt over tastaturet.

– Lund har et fantastisk språk, han virker som en bunnløs kilde til merkelige ord, og i «Identitet» synes jeg særlig at den brutale ærligheten og galskapen gjør det morsomt. Det røsker i hjernebarken når jeg leser.

Silhuettbord av forfatterstafett

10. etappe: Thure Erik Lund

  • Tittel: «Drammens rekordbok» (2014)
  • Forfatter: Ingvild Schade
Forfatter Thure Erik Lund ved rattet på bilen sin
Foto: Privat

– Jeg er i grunn enig med Preben Jordal i at det er mye gravalvor i norsk litteratur for tida, jeg. Humor trenger ikke være situasjonskomisk, men man må leike seg når man skriver!

– Jeg velger en debutantbok, «Drammens rekordbok» av Ingvild Schade. Den har et språklig overskudd, en oppfinnsomhet og en lekenhet som man gjerne kan se hos debutanter før de blir tynget av kravet om å skrive alvorlig om viktige saker.

Silhuettbord av forfatterstafett

11. etappe: Ingvild Schade

  • Tittel: «Hjulskift» (2017)
  • Forfatter: Vigdis Hjorth
Forfatter Ingvild Schade med boka Hjulskift av Vigdis Hjorth
Foto: Privat

– I «Hjulskift» beskrives bygdetullinger og hovedstadssnobber på en vond og morsom måte. Boka er et oppgjør med jålete forfengelighet og en konkurranse­kultur som det er lett å kjenne seg igjen i. Den inkluderende og underholdende fortellerstilen gjør boka uforglemmelig.

Silhuettbord av forfatterstafett

12. etappe: Vigdis Hjorth

  • Tittel: «Keeperen og havet» (2017)
  • Forfatter: Maria Parr
Vigdis Hjorth i skogen
Foto: Privat

– Jeg velger meg Maria Parr! Fordi hun skriver barnelitteratur i verdensklasse! I «Keeperen og havet» er det stort drama og sterke følelser i en sjelden kombinasjon med høyt humør og strålende sjarm. Parr er uforlignelig, intet mindre!

Silhuettbord av forfatterstafett

13. etappe: Maria Parr

  • Tittel: «Verda er ein skandale» (2017)
  • Forfatter: Agnes Ravatn
Forfatter Maria Parr i en gate
Foto: Privat

– «Verda er ein skandale» av Agnes Ravatn lyser som ei stjerne mellom dei morosame bøkene eg har lese siste tida. Høgdepunkta haglar, men skildringa av ei ung kvinnes strev etter å lage det perfekte knekkebrødet greidde eg ikkje å lese høgt fordi eg lo slik.

– Boka er meir enn eit lettbeint skråblikk på verda; det er knallklok humor.

Silhuettbord av forfatterstafett

14. etappe: Agnes Ravatn

  • Tittel: «Nei og atter nei» (2016)
  • Forfatter: Nina Lykke
Forfatter Agnes Ravatn med gul hjelm
Foto: Privat

– Nina Lykke er ein knivskarp samfunns­diagnostikar, og ein syrleg observatør av dei forkvakla sidene ved levesettet vårt. Men det verkeleg nydelege ved denne boka er at Lykke klarer kunststykket å gjere moralsk fordømming djupt humoristisk.

Silhuettbord av forfatterstafett

Og i det Nina Lykke, uvitende om hvem som har valgt hennes bok, anbefaler Agnes Ravatns bok tilbake, erklærer vi oss trygt over målstreken. Vel blåst!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.