Hopp til innhold

Minnesota-trilogien blir amerikansk tv-serie

«Minnesota»-trilogiens norskættede politihelt Lance Hansen, kan bli å se på amerikanske tv-skjermer.

Vidar Sundstøl, forfattar

FRA ROMAN TIL TV-SKJERM: - Det blir fryktelig spennende. Både å se hvem som kommer til å bekle de ulike rollene, og hva slags serie de velger å lage, sier Sundstøl

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Produksjonsselskapet Slingshot Global Media ønsker å omgjøre Vidar Sundstøls prisbelønte «Minnesota»-trilogi til en 10 episoder lang tv-serie.

– Romantrilogien rommer et unikt og atypisk univers. Det er en krimfortelling, men det er også noe større enn det, sier produsent Tomas Backström.

– Internasjonal familiefortelling

– Dette er en internasjonal familiefortelling om Hansens univers, om hva slags effekter en drapssak har på politimannens nære relasjoner, samtidig som det er en historieleksjon om norske immigranter i Minnesota, fra 1800-tallet og helt frem til i dag, sier Backström om spennvidden i historien.

Produsenten kan fortelle at han i samarbeid med Slingshot Global Media skal utvikle et manus i nær fremtid.

– Dette er noe vi har jobbet mye med i lang tid. Nå skal vi inn å skrive et manus sammen, så vi er på ganske sikre på at dette skal vi få til, forteller Backström.

– En moderne Kain og Abel-historie

Fortellingen om Lance Hansen utspiller seg i Minnesota, ved the North Shore der forfatter Vidar Sundstøl selv har bodd. Med den endeløse og melankolske innsjøen Lake Superior som bakteppe, skriver romanene «Drømmenes land» (2008), «De døde» (2009) og «Ravnene» (2009) seg trolig inn i en nordisk-noir tradisjon, med store publikumssuksesser som «Forbrytelsen» og «Broen» som forgjengere.

Vidar Sundstøl: "Ravnene"

I 2011 avsluttet «Ravnene» mordmysteriet ved Minnesota. Nå blir politihelten etter all forventning å se igjen på TV i fremtiden.

– Jeg tror både Lance Hansen og historien kan fungere veldig bra fordi det er noe klassisk, nesten tidløst over hele konseptet. En slags Kain og Abel-historie fra det skandinaviske Amerika, synes forfatter Vidar Sundstøl.

– Det er nok mye som mange kan kjenne igjen fra sin egen virkelighet. De store dilemmaene som vi alle risikerer å stå overfor en gang i livet. Hva betyr egentlig lojalitet – når det kommer til stykket, og du virkelig blir prøvet?

Et internasjonal familieepos over hundre år

NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume ser stort potensiale i romanene som tv-serie.

–​ Trilogien er utrolig spennende, med handling lagt både til nåtiden og med hemmeligheter i fortiden, med en stor konflikt mellom to brødre, som går på liv og død. Samtidig finnes det et mytologisk perspektiv med indianerne som holder til i egne områder og har en annen holdning til drømmer og tegn fra fortiden enn politiet. Det bestialske drapet får uventede konsekvenser for Lance Hansens egen familie.

Forfatteren selv er spent på prosessen videre.

– Minnesota-trilogien inneholder så mye at det er mulig å lage flere ulike tv-serier med utgangspunkt i bøkene. Mest av alt er det tilfredsstillende å se at store aktører i den internasjonale tv-industrien ser potensialet i den historien jeg har skrevet, forteller Sundstøl

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.