Hopp til innhold

Miljøproblemer inntar barnebøkene

I høst har det kommet mange bøker som skal få barna ut i naturen. I «Dronninga kallar» blir store miljøspørsmål tatt opp. Biene klager over giftig luft.

Dronninga kallar

Biene som bor og arbeider i bikuben i barneboken «Dronninga kallar», er fryktelig slitne.

Lyrikeren Per Olav Kaldestad har skrevet teksten i bildeboken «Dronninga kallar». Han mener det er viktig å skape engasjement for naturen.

– Dette medfører at en også kommer inn på det som truer den økologiske balansen.

Men først og fremst skulle boken framkalle livet til et biesaamfunn og bienes evne til å overleve.

– Jeg måtte finne et språk for å framkalle den fascinasjonen jeg hadde fått for dette, så det ikke bare ble en sånn smalsporet bekymret bok, sier Kaldestad.

Per Olav Kaldestad og Hilde Kramer

Per Olav Kaldestad og Hilde Kramer har brukt fem år på å utforme bildeboken «Dronninga kallar».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Vil ikke svartmale

Det har vært viktig å velge ordene med omhu, for å ikke svartmale situasjonen.

​– Vi kaller det for giften, for å ikke ta alle aspekter inn over oss, sier Kaldestad.

Gjennom boken oppfordrer han og billedkunstneren Hilde Kramer indirekte også oss mennesker til å bygge verden sammen, for å skape en felles fremtid. For Kramer var det viktig med en positiv slutt.

– For små barn må boken alltid avslutte med en antydning til opptur. Så det er en strime av grønt som gir håp om at de klarer seg videre, sier Hilde Kramer.

Vurderte du å illustrere døde bier?

– I det siste oppslaget før flukten ser man en del bier som ligger på bunnen av kuben. Det er opp til tilskueren å vurdere om de er i live eller ikke. Slik synes jeg det bør være, for å ikke trå over grenser hvert barn især kan ha.

Barnebøker om naturen

«Dronninga kallar» av Per Olav Kaldestad og Hilde Kramer

Noen jobber med stell og pleie, noen holder vakt mens andre sanker og speider. Bildeboken handler om biesamfunnet som er helt avhengige av hverandre. Det finnes en trussel og noe har forandret seg. Det er stillere enn før i kuben og giften får arbeidere til å dø.

Dronninga kallar

I «Dronninga kallar» jobber noen med stell og pleie, noen holder vakt mens andre sanker og speider. Bildeboken handler om biesamfunnet som er helt avhengige av hverandre. Det finnes en trussel og noe har forandret seg. Det er stillere enn før i kuben og giften får arbeidere til å dø.

«Søppelplasten i havet» av forfatterne Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen. Han forsker på miljøgifter og er norsk representant i FN om havforsøpling. Blom har tidligere skrevet Polarserien, som består av flere bøker om dyr som bor i polare områder og om klimaet der.

Søppelplasten i havet

I «Søppelplasten i havet» forklarer forfatterne hvordan sjøfuglenes matfat - havet - holder på å bli en søppeldynge fordi vi kaster så mye plastsøppel. De forteller også om smarte løsninger og nye oppfinnelser.

«Varden Steinar» av barnebok-debutanten Randi-Lise Hjelmeland Almås og illustratøren Nikolai Lockertsen. Hjelmeland Almås fikk idéen til boken mens hun selv var på fjelltur og vil inspirere barn til å komme seg ut og oppdage naturen.

Varden Steinar

«Varden Steinar» handler om livet i fjellet, der fjellvardene bor. Hovedpersonen er varden Steinar, som står akkurat litt for langt unna stien for å kunne hjelpe menneskene som går forbi. Drømmen hans er å kunne gå.

«Inn i skogen» av forfatter Bjørn Arild Ersland, som sammen med fotograf, illustratør og tegneserieskaper Lene Ask har laget boken som skal gi barn lyst til å være ute i naturen.

Inn i skogen

«Inn i skogen» handler om barn som skal sove ute i telt i skogen for første gang. Nettopp det er egentlig altfor skummelt.

Torbjørn Ekelund

Forfatter Torbjørn Ekelund gjenoppdaget skogen som voksen, og skrev «Året i skogen» - om sine egne tanker om å være i skogen gjennom et år.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

«Harvest Hakkespettbok» av Torbjørn Ekelund, Simen Tveitereid, Kjetil Østli og Anders Aakre

Forfatterne av boken står bak nettmagasinet HARVEST, som er opptatt av å få flere til å sette pris på naturen. De mener det ofte er bedre å være ute enn inne, spesielt når barna er små.

Harvest Hakkespettbok

«Hakkespettbok» består av tips og turforslag, og har som mål å få barn og foreldre ut på tur sammen.

«Zweet» av Marit Kaldhol.

Hovedpersonen Lill Miriam er veldig opptatt av at biene forsvinner, og så forsvinner hun selv.

Zweet

I «Zweet» skjer det en gasslekkasje på ungdomskolen til tre venner, og de må evakuere. De opplever dramatikken på hver sin måte.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)