Hopp til innhold

Melgaard debuterer som romanforfatter

Sex og vold er ingen fremmede elementer i Bjarne Melgaards kunst – og heller ikke i hans debutroman, «A New Novel».

Bjarne Melgaard

Kunstner Bjarne Melgaard er aktuell i høst med sin første roman, «A New Novel».

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Melgaard, som er kjent for sine provoserende malerier og installasjoner, debuterte denne uken som romanforfatter med boken A New Novel.

Eksistensiell ensomhet

– Dette er ikke første gangen jeg skriver bok. Jeg har skrevet bøker i forskjellige formater, men det er første gangen jeg har jobbet med en tekst som en rent litterær tekst, sier Melgaard når NRK.no møter han etter en pressekonferanse i Aschehoug-villaen i Oslo.

Som skjønnlitterær forfatter beveger kunstneren seg ikke veldig langt fra kjente omgivelser. Boken handler nemlig om en anerkjent kunstner i New York, hvor Melgaard selv bor og jobber, og er skrevet på engelsk.

– Det føltes naturlig å skrive på engelsk. Jeg har levd utenfor Norge i snart femten år til sammen, og bruker engelsk som hverdagsspråk. Alt jeg har skrevet er på engelsk, forteller han.

Om den navnløse hovedpersonen i boken sier Melgaard at det er noen «som opplever en eksistensiell ensomhet»

– Det gjør at han til slutt må prøve å finne ut alle mulige årsaker til å kjenne noe som helst eller føle noe som helst.

Gay men have trust in strangers, and you can see this very clearly, for instance, in the way that darkrooms work. Since you never have a clue who you're having sex with or what they might do, it's conceivable that somebody could kill you there without anyone noticing.

That's what happened in Paris once. Somebody went into a darkroom with a razorblade. One should be careful.

Bjarne Melgaard / A New Novel

– Begynte ikke som en roman

Melgaard har tidligere sagt at han har følt et behov for å skille seg ut og være annerledes enn andre. Det er, ifølge han selv, ikke noe han har tenkt på under arbeidet med boken.

– Jeg ville skrive en roman slik som jeg ville at en roman skulle være, noe som jeg kunne tenke meg å lese selv, forklarer han.

I beskrivelsen av boken trekker forlaget frem «brutaliteten» i romanens mange sexscener, og overgrep er et sentralt element, blant annet i hovedpersonens barndom.

Selv om disse temaene ikke er fremmede for Melgaard som kunstner, var det likevel noe annet å behandle dem i bokform.

– Jeg tror at det å skildre noe med ord gjør at den som leser kan skape sine egne bilder og sine egne assosiasjoner. Hvis du bare har bilder, har du allerede en gitt situasjon, det er et visuelt materiale der som man tar imot og blir konfrontert med, og det kan være vanskelig å slippe førstegangsinntrykket.

Bjarne Melgaard

Bjarne Melgaard ble intervjuet av forfatter Demian Vitanza under pressekonferansen tirsdag.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Melgaard forteller at han ikke alltid har hatt en roman i tankene.

– Det begynte ikke som en roman. Jeg skrev en serie tekster som jeg til slutt begynte å se en form for sammenheng i. Ideen om at det kunne bli en roman kom senere, og jeg skrev på den i nesten to år, forteller han til NRK.no.

Selv om tittelen er A New Novel, sier Melgaard at han med romanen ikke forsøker å revolusjonere sjangeren.

– Hovedpersonen i boken prøver kontinuerlig å oppleve noe nytt og klarer aldri å få det til, så jeg synes at tittelen beskriver romanen godt, men likevel uten å forklare innholdet i den.

– Mye jeg har lyst til å finne ut av

Bjarne Melgaards "A New Novel"
Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

I november åpner Melgaard en installasjonsutstilling ved det anerkjente galleriet Luxembourg & Dayan i New York. Utstillingen bygger tematisk på romanen og kommer også til markere bokens amerikanske lansering.

Nå sier Melgaard at han har lyst til å ta ytterligere steg i nye retninger.

– Jeg synes det har vært veldig interessant å jobbe med romanen. Jeg føler ikke at jeg har kommet til veis ende bare fordi jeg er 45 år gammel. Det er fortsatt mange ting jeg har lyst til å finne ut av, sier kunstneren.

– Jeg har lyst til å lage film, jobbe med performance og gjøre mange forskjellige ting. Det å skrive har jeg alltid gjort, så det føles ikke som et isolert element for meg.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.