Sjimpanse om sitt liv i Hollywood

Den påståtte selvbiografien fra verdens eldste sjimpanse er blant bestselgerne på listen over nominerte til Bookerprisen. Med sitt dyreblikk på Hollywood er den alt en sensasjon.

Cheeta, Palm Springs, California

Me, Cheeta - The Autobiography
Foto: The Daily Telegraph

Nylig ble det klart at "Me Cheeta" ikke kom på shortlisten til Bookerprisen 2009, etter at den i halvannen måned har ligget på longlisten og knivet om plassen i konkurranse med bøker fra verdensberømte forfattere som JM Coetzee og AS Byatt.

Det var en sensasjon i juli da "Meg Cheeta" ble nominert. Aldri før har en sjimpanse vært kandidat til den prestisjetunge litteraturprisen.

"Meg, Cheeta" handler om sjimpansen som spilte mot Johnny Weissmüller i Tarzanfilmene fra 1930- og 40-tallet. Hann-sjimpansen forteller selv om livet fra barndommen i Afrikas jungel til tilværelsen som stjerne i Hollywood.

Den påståtte selvbiografiske beretningen har fått stor oppmerksomhet i Storbritannia, og er i følge The Gardian fortsatt den tredje mestselgende boka på longlisten foran årets Bookerprisutdeling. 8. oktober blir det klart hvem som får prisen. I midten av oktober kommer Me, Cheeta ut på norsk.

Kan sjimpanser skrive?

Fra filmene om Tarzan: Maureen Sullivan, Cheeta, Johnny Weissmuller.

Maureen Sullivan og Johnny Weissmüller i rollene som Jane og Tarzan. Cheeta i midten.

- Jeg må innrømme at noen kollegaer gikk så langt som å spørre med forundring i blikket om en sjimpanse virkelig hadde skrevet dette, men selv ante jeg nok at en nær slektning hadde ført den i pennen, sier Halvdan Freihow, redaktør i Font Forlag.

- Boka er en sammenhengende latterkule, sier forlagsredaktør Freihow.

Forfatteren ble en lang stund holdt hemmelig, fordi en sjimpanse ved navn Cheeta lever i beste velgående i Palm Springs i California.

Det har vært hevdet at denne er 76 år og dermed verdens eldste, og at den spilte i flere av Tarzan-filmene. KUNNE det være hans selvbiografi? Det er i alle fall et faktum at sjimpansen i Palm Springs utfolder seg kunstnerisk. De abstrakte maleriene malt av Cheeta er populære:

Se Cheetas malerier her

Mange har skaffet seg bilder som Cheeta har malt i årenes løp.

Hollywood-sladder

I selvbiografien ”Meg, Cheeta”, går forfatteren lenger enn noe menneske kunne gjort uten å havne med søksmål i retten. Forlaget Harper Collins har uttalt at et kapittel likevel måtte tas ut etter velmendende råd fra advokater. Her er det duket for party i Beverly Hills:

Chaplin, Johnny explained to me, had specifically requested that I be brought along. He liked animals and had a little menagerie in the grounds...

Sjimpansen Cheeta: / Me, Cheeta - The Autobiography, Fourth Estate, 2008

Selvbiografien gir et rått innsidestykke av Hollywoods gullalder med blikk på menneskearten. Fortelleren Cheeta har kvesset pennen og gir et tidvis satirisk og nådeløst bilde av medspillerne i filmene. Maureen O’Sullivan som spilte Jane skal, i følge Cheeta, ha vært en gammel grinebiter som ikke en gang klarte å spille at hun eide følelser for dyr. Det skriver Sunday Times.

Anmeldelse av "Me, Cheeta" i The Gardian

James Lever, forfatter

James Lever. Bokprogrammet møter ham i London.

Foto: Charlotte Thiis-Evensen / NRK

BOKPROGRAMMET har møtt forfatteren.

Flere saker om litteratur HER

Hvem stod bak?


Sist høst gikk spekulasjonene om hvem som stod bak selvbiografien. Kritikeren Craig Brown gjettet på Christohper Douglas som også skrev “An Actour, the spoof autobiography of a venerated thespian.” Andre tippet på Gilbert Adair, forfatteren av de uatoriserte oppfølgerne til Alice in Wonderland og Peter Pan.

Nå er James Lever avslørt som forfatteren bak ape-biografien, han er debutant, og i et intervju med Hans Olav Brenner, programleder i Bokprogrammet på NRK 1 tirsdag, forteller han om hvordan han satte seg i sjimpansens sted.

Flere Cheetaer

I virkeligheten er det flere sjimpanser som ble brukt i rollen som Cheeta i Wheissmüllers filmer. Den første het Jiggs. Og, hann-sjimpansen som lever lykkelig i California den dag i dag, er visstnok født på 1960-tallet, og kan i tilfelle neppe ha vært på settet under innspilling av Tarzan-filmene...men en god historie kan det bli når man ser på verden med dyreblikk.

SE BOKPROGRAMMET "Med dyreblikk", tirsdag 29.september, kl. 22.30 på NRK1

NETT-TV

Flere saker om litteratur HER