Hopp til innhold

Med voldsalarm på Lillehammer Litteraturfestival

Amal Aden holdt folketale for et stort publikum i parken. Bakerst sto en gjeng unge norsk-somaliske menn og ristet oppgitt på hodet.

Amal Aden kom til Noreg frå Somalia i 1996.

Amal Aden.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Jeg kommer for sent til talen til Amal Aden i parken på Lillehammer, men hun får gode skussmål fra de norske damene jeg snakker med ved kafébordene.

Etterpå går jeg bort til Amal Aden og hennes tidligere forlegger Halvor Fosli som følger henne tett under festivalen. Aden går med voldsalarm. Det er ikke så lenge hun fikk en glassflaske i hodet. Ifølge Fosli blir hun trakassert fra begge sider. I tillegg til trusler om vold fra egne landsmenn, blir hun også skjelt ut av nordmenn som mener hun bør reise hjem dit hun kom fra.

Talen til Aden handlet om at muslimske kvinner må kjempe for den samme frigjøring som norske kvinner har tilkjempet seg de siste tretti årene. Så siterer hun fra en e-post hun har fått fra en ung somalisk gutt. Han er frustrert over at foreldrene tvinger ham til å fotfølge søsteren for å kunne forsvare hennes ære, og sikre at hun ikke kommer i kontakt med norske menn.

– Nordmenn er veldig naive, dere må gjøre opprør mot all denne uretten, sier hun til meg.

Under et tre står en gjeng med unge somaliske menn. De rister oppgitt på hodet, når jeg spør dem hva de synes om talen til Amal Aden.

– Hun brukte ikke en gang opp taletiden sin. Ingenting av det hun sa ble ordentlig begrunnet, sier 28 år gamle Mohamad Osman.

Han har lest Amal Adens bok ”Se oss” og mener den er full av generaliseringer. Han reagerer spesielt på historien om en snill somalisk onkel, som plutselig voldtar hovedpersonen.

– Den forsterker forestillingen om at tilsynelatende hyggelige somaliere ikke har rent mel i posen og har onde hensikter, sier Mohamad Osman.

Han har bodd i Norge størsteparten av sitt liv, og snakker et nesten aksentfritt norsk. Han minner om at det islamiserte Somalia er et ganske nytt fenomen.

– Da jeg var liten gikk jentene også i bukser og de var ikke tildekket, sier han.

Selv er han forlovet og forteller at hans forlovede ikke dekker til håret sitt. Boken til Aden gjør ham bare oppgitt. Han mener at en etnisk norsk nordmann ville aldri sluppet unna med en sånn bok.

Amal Aden har fortalt meg at hun risikerer å bli angrepet hvis hun går opp Tøyen gata på Grønland i Oslo.

– Oslo er ekstrem. Det er bedre her ute på bygda, mener Osman. Vi må snakke sammen. Jeg har gått på Nansen-skolen, og der har vi snakket mye om hvor viktig det er med dialog. Det kan du godt sitere meg på, sier han.

Aden og forlegger Fosli har gått videre. Det oppstår aldri noen dialog. Det er heller ingen spørsmål eller diskusjon etter hennes tale. Jeg spør Osman om det ikke er noe i det Aden sier som han kan være enig i.

– Vi har samme mål. Jeg ønsker meg også et mer likestilt samfunn. Dette handler bare om hvordan vi skal komme oss dit, sier Mohamad Osman.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK