Hopp til innhold

Manusforfatter fra Hollywood: – Bøker er bedre enn film

OSLO (NRK): John August har en svært imponerende CV, men nå er han lei av å skrive filmer og TV-serier.

John August

John August er mest kjent som manusforfatter, men er nå aktuell med sin første bok «Arlo Finch og ilddalen».

Foto: Hilde Bjørnskau / Nrk

Amerikaneren har skrevet manus til flere kjente Hollywood-filmer, som «Charlie’s Angels», «Charlie og sjokoladefabrikken» og «Big Fish».

De to sistnevnte med stjerneregissør Tim Burton.

Men etter å ha fått mange forespørsler fra forfattere som ønsket å få bøkene sine adaptert til film, bestemte han seg for å skrive sin egen bok. Slik slapp han unna alt maset fra hele filmteamet – regissører, produsenter, skuespillere – alle som mente noe om historiefortellingen.

– Det blir aldri din egen versjon fullt og helt, sier John August til NRK.

Charlie og sjokoladefabrikken

August har flere ganger samarbeidet med stjerneregissør Tim Burton. Her ser vi Johnny Depp i «Charlie og sjokoladefabrikken» fra 2005.

Foto: Filmweb

– Mindre muligheter med film

Nå vil han mest av alt skrive bøker. Den første er en barnebok. «Arlo Finch og ilddalen» ble utgitt på engelsk i vinter, nå er den oversatt til norsk.

August forteller at det føles godt å bestemme alt selv, selv hvor komma skal stå.

Film har ikke de samme mulighetene til å fortelle en historie som en bok har, kom han frem til. Det gjelder både det å utforske det indre livet til karakterene, og beskrive hvilken vei vinden blåser.

Arlo Finch og ilddalen

«Arlo Finch og ilddalen» er den første boken i en trilogi. Den andre boken i serien kommer på engelsk i vinter.

Foto: Gyldendal forlag

– Men boken gir deg alle de ekstra sansene.

Når det gjelder TV-serier, er han ekstra frustrert:

– Det er umulig å finne på mysterier når du ikke vet om du får skrevet nok episoder til å løse dem, sier John August.

Inspirert av naturen

I likhet med mange av filmene han har skrevet for har forfatteren holdt seg til et magisk univers i «Arlo Finch og ilddalen». Boken handler om en gutt (Arlo Finch) som flytter til et lite sted i Colorado (hvor forfatteren selv vokste opp). Arlo oppdager at det skjer mystiske ting i skogen. De nye vennene lærer ham å håndtere den ville magien som siver ut fra naturen.

På nettstedene Amazon og Goodreads, samt blant flere amerikanske bokbloggere får han fem av fem stjerner. Folk liker tydeligvis det de leser.

Men om noen skulle ville lage film av bøkene hans, er han skeptisk. Han vet hva som kan skje.

– Jeg vet hvor hard prosessen er med å tilpasse bok til film, og jeg vil ikke at en film skal bli god, men fantastisk! Det er ingen selvfølge, selv om intensjonen er den beste, sier John August.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter