Hopp til innhold

Maja Lunde-buzz i London

Maja Lundes norske bestselgerroman «Bienes historie» stormer inn på britisk bestselgerliste.

Maja Lunde

SUKSESS: Maja Lunde tok verden med storm med romanen «Bienes historie» som kom ut i Norge i 2015.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Boken som har fått tittelen «The History of Bees» i Storbritannia ble utgitt for to uker siden. Førsteopplaget er på 40.000 eksemplarer, skriver forlaget Aschehoug i en pressemelding.

Valgt ut til månedens bok

Maja Lundes The History of Bees

Maja Lundes «The History of Bees» utstilt i den britiske bokhandlerkjeden Waterstones.

Foto: Simon & Schuster

Maja Lundes roman er valgt ut til å være månedens bok i april hos Storbritannias største bokhandlerkjede, Waterstones. Boken har inntatt tredjeplassen på bestselgerlisten deres.

Denne uken var forfatteren i London for å lansere boken.

– Vi er henrykt over at Majas fantastiske roman er valgt ut som månedens bok av Waterstones, noe som innebærer at bokhandlere og bokhandler over hele Storbritannia jobber sammen for å fremme akkurat denne tittelen. Det har vært utrolig gøy å se alle de storslagne og kreative Bie-vinduene som preger London og resten av landet akkurat nå, sier Jo Dickinson, ved forlagshuset Simon and Schuster i en pressemelding..

«Bienes historie» handler om verden før og etter at biene forsvant. I en tenkt fremtid uten bier, må derfor pollinering foregå for hånd av menneskene.

– Bienes historie er en sterk, gripende og høyst aktuell roman som fortjener store leserskarer, og vi ser virkelig fram til å publisere Majas neste bok «Blå» våren 2019, sier Dickinson.

«Blå» handler om vann, som forfatteren skriver om i boken at er en ressurs det blir mer og mer av etter hvert som isen smelter, samtidig blir rent drikkevann en mangelvare. Da boken kom ut i Norge, mente NRKs anmelder at Lunde viser både styrken og svakheten med å la litteraturen kjempe mot klimakrise.

Stor i Tyskland

Samtidig som boken er nummer tre på den viktige listen i Storbritannia, topper den også den tyske offisielle bestselgerlisten. Der er den for tiden nummer fire, etter å ha ligget på listen sammenhengende i 57 uker.

– Tre år etter norsk lansering dominerer Maja Lunde nå to av verdens viktigste bokmarkeder samtidig. Det er utrolig stort, sier Annette Orre i Oslo Literary Agency, som jobber for å fremme norsk litteratur i utlandet.

Maja Lundes nyeste roman «Blå», som kom ut høsten 2017, ble utgitt på tysk for en drøy måned siden, og ligger nå på 2. plass over de mestselgende bøkene i Tyskland.

Nå skal Maja Lunde til Budapest for å lansere «Bienes historie» for det ungarske markedet.

Romanen hennes har nå et totalt opplag på en million bøker.

  • Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.