Hopp til innhold

Lynguide til de beste tegneserie-juleheftene

Rundt femti norske julehefter er å få tak i nå, de fleste er tegneserier. Hvilke trenger du egentlig bry deg om? Vår anmelder har laget en miniguide.

Julehefter

Nordmenn elsker julehefter, både nasjonalromantiske, humoristiske og de typiske amerikanske.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Stomperud på eventyr

Mange julehefter finner opp seg selv igjen og igjen, og gamle striper om igjen er kjedelig. Men det er lyspunkter.

Flere kjenninger kommer nemlig i nytegnede historier og de aller mest interessante i år finner du blant de helt nye, norskskapte tegneseriene.

Nordmenn elsker julehefter

Nordmenn har et spesielt kjærlighetsforhold til julehefter. Vi er glade i nasjonalromantiske inspirasjoner satt til snølandskap. Juleheftene har tradisjon smurt tykt over seg, og mytiske figurerer fra gammel overtro, eventyr og julesagn er populært seriekrydder.

Figurer og historier som kunne vært fra ei norsk bygd fra før 1950, er populære. Tenk bare på «Stomperud», «Flåklypa», «Vangsgutane» og «Smørbukk».

Smørbukk

Noen av dem er da også laget i ei norsk bygd før 1950. Men Norge er ikke jule-Norge uten amerikansk påvirkning, og trauste ukeblad-serier som «Snøfte Smith» og «Knoll og Tott», samt et kjempeoppbud av Disney-figurer.

Ånei! Kaptein Vom får ei kokosnøtt i hodet og lurer på hvilken av rakkerungene som har skylda…

Fra Knoll og Tott
Nils og Blåmann

Verdt å få med seg

«Nils og Blåmann»
Den tradisjonelle norske serien består av historier fra 1920-tallet om foreldreløse Nils og hans eventyr med geitebukken sin. Jeg setter pris på å bla i de gamle, norske seriene. Noen av dem kan virke litt fjerne, både i form og stil, men her er figurene så lette å like og eventyret drivende og gøy. Et artig brev fra fortida, kan du si.

De truende luene

«De truende luene»
Nordmenn er helt tussete etter Donald i jula. Da er det gøy at det er den nye tradisjonen med en norskskapt julehistorie som skiller seg ut. I år sliter Donald med å holde på flere jobber i julestria, og han hives fra den ene servicenæringen til den andre. Alle innbyggerne han serverer eller møter på, havner i transe når de får på seg nye nisseluer. Den nyskrevne historien er laget av Knut Nærum, Tormod Løkling, og tegner Arild Midthun.

«Lunch - Wunderbaum»

«Lunch - Wunderbaum»
Dette er en av de nye, norske avissuksessene etter «Pondus» og «Nemi.» Børge Lunds «Lunch» er frisk i sine beskrivelser av gjennomsnittlig norsk kontorliv. Nå også utenfor kontorlandskapet, for seriens antihelt Kjell skal på juletrejakt i bladets spesialskrevne julehistorie. Resten av bladet fylles av striper du kan ha støtt på før, men er så på kornet at dette er min favoritt blant de moderne seriene. Poeng for at kontorrotta Kjell funker så katastrofe-morsomt også ute i skogen, og ikke kun blant printere, kaffekopper og stereotype kolleger.

Truls og Trine. Dragehornet

«Truls og Trine. Dragehornet»
«Dragehornet» er årets beste norske julehefte. Søskenparet på den lille gården i dalen er tilbake – etter 30 år borte fra hyllene. Nå går ferden fra gårdstunet, via fjøset, inn i Berget det blå og ned i den underjordiske verden, hvor barna møter drager, dverger, nøkken og en maktsyk konge.

«Fiinbeck og Fia»
Her er i vi i trygt, forutsigbart farvann. Blant amerikanske avis-dobbeltstriper i liggende format, som «Knoll & Tott», «Dagobert» og «Pusur», gir dette bladet meg mest. Ikke minst på grunn av et givende forord som presenterer serieskaper George McManus og Fiinbecks samtid.

Jeg blir minnet på den sosiale klatringa til seriens forretsningsmann, og hvordan han hele tida snobber ned ved å snike seg unna kona for å spille og drikke med gutta på gølvet. Ingen kjempeoverraskelser her, men en klassisk, stram kjenning med poenger som sitter.

Finnbeck og Fia

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober