NRK Meny
Normal

Godt fortalt av blodfan

Komikeren og komponisten ”Steinjo” – best kjent fra tv-serien Slå på ring på NRK – har skrevet ei underholdende bok om Michael Jackson, mener NRKs anmelder.

Steinjo (Stein Johan Grieg Halvorsen)
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Michael Jackson

Boken 'Michael Jackson' er en del av IKON-serien, utgitt på Gyldendal forlag.

Foto: Gyldendal norsk forlag

Forfatteren karakteriserer seg selv som ”blodfan” av ikonet. Og det er en presis beskrivelse.

Blodfan

Se video: Steinjo og Espen Eckbo på Neverland

Steinjo eller Stein Johan Grieg Halvorsen, som er hans fulle og hele navn ,er best kjent som komiker og komponist fra tv-serien Slå på ring. Hans viktigste inspirator er utvilsomt "the King of pop".

Boka er ikke en hurtigproduksjon etter Jacksons død tidligere i sommer, men en av titlene i Gyldendals ungdomsserie Ikon. Boka gikk i trykken dagen etter at meldinga om Jacksons død kom. Steinjo rakk å få på trykk en siste hilsen til sin store helt på innsida av omslaget på boka.

Se video: Steinjo sikret seg billett til minnestund

Steinjo og Michael

Steinjos bok om Michael Jackson inneholder ikke så mye nytt om popikonet for oss som har lest artiklene i aviser og blader om Jacksons liv etter at han døde i slutten av juni. Men grunnen til at boka er leseverdig er at dette er Steinjos historie om sitt liv med Jackson, og det har vært rikt og intenst:

I 1987 var jeg 12 år gammel. Det var det året Michael utga albumet Bad. Det var da det virkelig skjedde noe med meg. Sky Channel, som var en av de hotteste TV-kanalene på den tiden, viste premieren på videoen ”Bad”. Jeg ble fullstendig blåst i bakken. Det var det kuleste jeg noen gang hadde sett!

Michael Jackson-biografi

Les også: Jackson-film kommer på kino

Reddet av Michael

Steinjo startet sitt liv med Michael Jackson som åtteåring. I boka er hans dyrking av ikonet motoren for fortellinga om Michael Jacksons karriere.

Høydepunktene står i kø. Utrolig nok klarte han å få møte sin store helt sammen med Diana Ross, og han påstår også at hvis det ikke hadde vært for Michael Jackson så hadde Steinjo og kameraten vært på toppen av tvillingtårnene på Manhattan den skjebnesvangre dagen i september 2001.

Selvstendige vurderinger

Grunnen til at boka om Michael Jackson fungerer så godt er altså at det også er ei bok om Steinjo. Vi følger popstjernas karriere med Steinjos engasjement, analyse og små historier om hvordan han opplevde utgivelser, skandalenyheter og konserter med sin stadig mer eksentriske pophelt.

Forfatteren er selv komponist, og leverer selvstendige vurderinger av hva som er høydepunktene i karrieren til tidenes største popartist. Språket er muntlig med korte og effektive setninger, og de drøyt 80 sidene er raskt lest.

Les også: Norske musikkpersonligheter i sorg

Les også: Michael Jackson er død (25.06.2009)

Bokserien Ikon presenterer store forbilder fra det 20. århundre, og er en billigbokserie. De som presenterer ikonene er lidenskapelige fans av stjernene. Steinjos bidrag til serien viser at blodfans kan skrive underholdene og godt om sine helter. Det ble også poesi av det i Steinjos unge dager. Til slutt Steinjos dikt som han skrev som 12-åring:

Michael Jackson du er kul.
Du danser som en spretten fugl.

Musikken din, ja den er bra.
I hvert fall bedre enn a-ha!