Lesernes beste bøker på engelsk er kåret

Se hvilke bøker leserne på verdens største nettsamfunn for bøker – Goodreads – har stemt framt som årets beste.

Goodreads Choice Awards 2013 - vinnerbøkene

«The Ocean at the End of the Lane»,«The House of Hades» og «Allegiant» er bøkene som fikk flest stemmer på Goodreads Choice Awards 2013.

Goodreads Choice Awards 2013 er den eneste litteratur-kåringen hvor alt er opp til leserne. Nå er de mest populære bøkene kåret. Blant forfatterne som kan smykke seg med hundretusener av stemmer på sine bøker, er Khaled Hosseini, Dan Brown, Margaret Atwood og Stephen King. Jo Nesbø er den eneste nordmannen som figurerer på listen.

Vinnerbøkene

«The Ocean at the End of the Lane» av Neil Gaiman
Boken ble kåret til den beste i kategorien fantasy, med 45.500 stemmer.
Dette er en mørk fabel, fylt med magi. For 40 år siden tok en mann livet av seg i en stjålet bil ved en gård i enden av gaten. Hans død slapp løs mørkets krefter, nifst og ufattelig for en liten gutt. Nå har gutten blitt voksen og må tilbake for å avslutte det som startet den gang.

«The House of Hades» av Rick Riordan
Boken ble kåret til den beste i kategorien barnebøker, med 42.800 stemmer.
Boken handler om en gruppe ungdommer som snubler over en grav som leder til en fremmed underverden. Klarer de å kjempe seg gjennom den, og overleve, kan de klare å stenge døren for farlige skapninger.

«Allegiant» av Veronika Roth
Boken ble kåret til den beste i kategorien Young adult-fantasy, med 36.100 stemmer.
Boken handler om Tris Prior som bor i et samfunn som er i ferd med å oppløses av vold og maktkamp. Så får hun muligheten til å utforske verden utenfor dens kjente grenser. Hun håper å finne et enklere liv der sammen med Tobias.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bøker på Goodreads

«Tangled», «And The mountains echoed», og «The day the crayons quit».

«I am Malala» av Malala Yousafzai
Boken ble kåret til den beste i kategorien selvbiografier, med 32.900 stemmer.
Dette er historien til en familie som må forlate sitt hjemland på grunn av global terrorisme, om kampen for jenters rett til utdanning og foreldrenes sterke kjærlighet til sin datter i et samfunn som favoriserer sønner.

«Inferno» av Dan Brown
Boken ble kåret til den beste i kategorien thrillere, med 29.000 stemmer.
Dan Browns gjennomgangsfigur, professor Robert Langdon, settes opp mot en skremmende motstander, og slåss med koder og symboler i kunstens og vitenskapens verden.

«Doctor Sleep» av Stephen King
Boken ble kåret til den beste i kategorien skrekk, med 28.600 stemmer.
Stephen King følger opp en av sine mest populære bøker noensinne, «The Shining» («Ondskapens hotell») hvor en nå middelaldrende Dan Torrance må redde en høyst spesiell 12-åring fra en gjeng livsfarlige paranormale.

«And the Mountains Echoed» av Khaled Hosseini
Boken ble kåret til den beste i kategorien romaner, med 24.600 stemmer.
Handlingen i boken er lagt til Afghanistan i 1952, der en fattig familie bor sammen i landsbyen Shadbagh. Lykkelig uvitende om sin skjebne, reiser to søsken sammen med faren til Kabul. Boken handler om hvordan vi tar vare på hverandre, og om hvordan valg som vi tar, får følger gjennom flere generasjoner.

«Lover At Last» av J. R. Ward
Boken ble kåret til den beste i kategorien kjærlighetsroman, med 24.300 stemmer.
Boken handler om Qhuinn er alene og vant til å klare seg på egenhånd. Han finner sin identitet som slåsskjempe. Han møter den perfekte mannen, men det byr på problemer.

«Eleanor & Park» av Rainbow Rowell
Boken ble kåret til den beste i kategorien Youg adult-roman, med 21.800 stemmer.
Handlingen foregår i skoleåret 1986, og forteller historien om to mistilpassede unge mennesker – Eleanor og Park. De er smarte nok til å skjønne at den aller første kjærligheten aldri varer, men modige nok til å likevel forsøke så godt de kan.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bøker på Goodreads Choise Awards 2013

«Tequila kingbird», «I am Malala» og «MocThe Fall of Arthur.»

«Life After Life» av Kate Atkinson
Boken ble kåret til den beste i kategorien historisk fiksjon, med 17.900 stemmer.
En pike blir født i 1910, med navlestrengen rundt halsen, og dør. Boken utforsker de ulike retningene livet hennes ville tatt, dersom skjebnen hadde spilt annerledes, og viser hvor mye tilfeldigheter spiller inn.

«Cold Days» av Jim Butcher
Boken ble kåret til den beste i kategorien paranormal fantasy, med 16.600 stemmer.
Dette er den 14. boken i serien om Harry Dresden, som ble drept og navigerte seg gjennom riket mellom livet og døden og tilbake til de levendes verden: Han fant ut at det ikke var så verst å dø likevel.

«MaddAddam» av Margaret Atwood
Boken ble kåret til den beste i kategorien science fiction, med 16.400 stemmer.
Den avslutter den dystopiske triologien som begynte med Oryx og Crake og fortsatte med «Flommens år.» Det kan sies at griser har en helt spesiell rolle i disse framtidsfortellingene.

«Jim Henson: The Biography» av Brian Jay Jones
Boken ble kåret til den beste i kategorien biografier, med 16.000 stemmer.
Dette er et portrett av en av det tjuende århundrets mest innovative kunstnere, Jim Henson – mannen bak Muppetene.

«The Fall of Arthur» av J. R. R. Tolkien og Christopher Tolkien
Boken ble kåret til den beste i kategorien poesi, med 15.000 stemmer.
Dette er hittil ukjent materiale som er bearbeidet av Tolkiens sønn. Her fortelles historien om Kong Arthurs siste dager, som settes i forbindelse med Middle-Earth som er stedet hvor handlkingen i flere av hans bøker finner sted.

«Hyperbole and Half» av Allie Brosh
Boken ble kåret til den beste i kategorien humorbøker, med 14.300 stemmer.
Boken er en rørende og absurd komedie, rikt illustrert med farrgerike tegninger. Boken inneholder dessuten ti essays som aldri tidligere har blitt publisert.

«Trangled» av Emma Chase
Boken ble kåret til den beste i kategorien debutanter, med 14.000 stemmer.
Boken handler om Drew Evans, som er en vinnertype. I tillegg til å være både kjekk og arrogant, håver han inn millioner av dollar på å sjarmere kvinner. Plutselig isolerer han seg i sin egen leilighet.

«Beatiful Creatures: The Manga» av Kami Garcia, Margaret Stohl og Cassandra Jean
Boken ble kåret til den beste i kategorien tegneserier, med 12.200 stemmer.
Alle fire bind i serien er samlet i én bok på over 500 sider. Ethan drømmer om en mystisk skjønnhet, som plutselig flytter til den lille byen han bor i og viser seg å ha familiehemmeligheter.

«The Autistic Brain» av Temple Grandin og Richard Panek
Boken ble kåret til den beste i kategorien faktabøker, med 9.200 stemmer.
Boken forteller om det nyeste innen forskningen på autisme. Da forfatteren Temple Grandin ble født i 1947, hadde ikke tilstanden engan et navn, mens i dag blir en av 88 barn diagnostisert.

«Tequila Mockingbird: Coctails with Literary Twists» av Tim Federle
Boken ble kåret til den beste i kategorien kokebøker, med 8.600 stemmer.
Den innehoder 65 oppskrifter på drinker, samtidig som den kommenterer noen av verdens mest leste romaner, og har humoristiske illustrasjoner.

«The the Crayons Quit» av Drew Daywalt og Oliver Jeffers
Boken ble kåret til den beste i kategorien billedbøker, med 9000 stemmer.
E gutt som elsker å tegne, åpner en fargestift-eske. Der finner han bare et brev hvor det står: Vi slutter! Det viser seg at den beige fargestiften er lei av å spille andrefiolin for fargen brun. Dessuten er den oransje og gule fargen er blitt uvenner.

Afghanske favoritter

To av vinnerbøkene har Afghanistan som bakteppe. Den ene er Den 16 år gamle Nobelpris-favoritten Malala Yousafzais «I am Malala», som er kåret til beste selvbiografi. Den unge forfatteren ble i fjor skutt i hodet av Taliban, og har i tiden etter blitt hyllet for sitt engasjement for alle barns rett til å gå på skole.

Afghanistans problematikk er også tema for forfatter Khaled Hosseini. Han har enda en gang toppet New York Times` bestselgerliste med boken som har originaltittel «And the mountains echoed». Den er oversatt til norsk, under tittelen «Og fjellene ga gjenlyd».

Nesbøs «Politi» er eneste norske

Kåringen på Goodreads har foregått siden 2009, og består nå av 20 kategorier, med 20 nominerte bøker i hver. Jo Nesbøs Politi er den eneste oversatte norske boken som har vært med på nominasjonslistene.

Bøker fra Goodreads

Blant de som også kan leses på norsk: Jo Nesbøs «Politi», Jojo Moyes «Et helt halvt år» og Samantha Shannons «Drømmegjengeren».

Foto: NRK

Siden begynnelsen av november har leserne stemt frem en finaleliste med bøker, og denne uken ble det klart hvilke bøker nesten to millioner lesere har som favoritter.

De bøkene som fikk aller flest stemmer fra publikum, var i kategoriene for beste roman, fantasy, kjærlighetsroman, skrekk og selvbiografi.

Noe av det særegne med Goodreads-kåringen er at det finnes flere kategorier innen sjangeren for barn, ungdom og fantasy - som er i ferd med å bli stort i Norge også .

Se også: 25 lesetips for de over 12 25 lesetips for de over 12

Her kan du se alle de 400 bøkene som var nominert: Goodreads Choice Awards 2013