Hopp til innhold

Leselykke

De kan ikke tenke seg et liv uten bøker. Etter over 30 års medlemskap i Den norske bokklubben er bokhyllene velfylte hjemme hos Eli Riefling Ree og Bjørn Hol.

Bøker
Foto: Colourbox.com

Bjørn Hol og Eli Riefling Ree

Bjørn Hol og Eli Riefling Ree fyller leiligheten med bøker fra gulv til tak. Nå har de måttet bygge ut på hytta for å få plass til alle bøkene.

Foto: Anne Cathrine Straume, NRK

- Du kan vel si jeg er altetende. Men det går mest i historiske romaner og biografier, sier Bjørn Hol.
- Og krim, sier kona Eli Riefling Ree. Nå har de akkurat oppdaget Chris Tvedt, som de med glede anbefaler til andre.

Takket være Bokklubben

Eli Riefling Ree har vært medlem av Den norske bokklubben (som fyller 50 år denne uken) siden 1970-tallet. Da hun og mannen flyttet sammen, gikk hun over til Bokklubben Fakta, så hadde de hver sin. Men begge leser de samme bøkene. De har stadig så mange bøker på vent at det ikke blir krangel om hvem som skal sikre seg "godbiten" først.

Jeg er hjemme hos Eli Riefling Ree og Bjørn Hol i Jacob Aalsgate i Oslo. En leilighet som er luftig under taket. Romfølelsen forsterkes av store vinduer. Først kommer vi inn i en stue med flygel, cello og en mengde bøker - men det er ikke dette som er biblioteket. Dét befinner seg lenger inn i leiligheten, og der er det bøker fra gulv til tak. På alle fire vegger.

- Joda, vi fikk etterhvert plassmangel. Det er derfor vi har bygget ut på hytta, forteller de. Å kvitte seg med bøker, er umulig. De låner gjerne bøkene ut, men vil ha dem tilbake igjen. - Man får et personlig forhold til dem, sier Bjørn, som må ha noen sider med lesing på kvelden hver dag.

Lesestol

To grønne lenestoler er plassert mot den ene hylleveggen. Der sitter de, hun og han, de har hver sin faste leseplass. De kan umulig ha lest alle bøkene, tenker jeg, men det er faktisk ikke langt i fra. Når jeg ber Bjørn finne en bok han vil trekke frem, går han litt utenfor allfarvei:

- "I kansellirådens dage" av Tryggve Andersen er en fin fortelling som kanskje ikke så mange er oppmerksom på, men som har gjort inntrykk på meg. Den foregår på storgårder rundt Mjøsa på begynnelsen av 1800-tallet, og du får en spennende innføring i livet på disse gårdene. Dette er rett og slett en veldig interessant historisk roman!

Jonas Jonasson: "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant"

- Fornøyelig og lærerik, sier Eli Riefling Ree om Jonas Jonassons bestselger, som har solgt i mer enn 600 000 eksemplarer i Sverige.

- Denne har jeg kost meg med, sier Eli, og viser frem "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant" (skrevet av Jonas Jonasson), en bok som forøvrig har ligget på norske bestselgerlister de siste ukene.

- Den handler om en mann på aldershjem, skal feires, men som ikke er interessert i det, og som rømmer ut gjennom vinduet i bare tøflene. Vi får høre hva som skjer med ham videre, og ikke minst ser vi tilbake på livet hans. Han er en Forrest Gump-type som har vært med på utrolig mange skjellsettende hendelser gjennom det århundret som har gått. Det er en fornøyelig bok som samtidig gir et historisk overblikk, forteller Eli.

Bokklubben fyller 50

1. september markerer Den norske Bokklubben at det er 50 år siden den aller første klubben ble startet. Siden har konsernet vokst med bant annet Bokklubbens Lyrikkvenner, Bokklubbens Barn og Bokklubben Nye Bøker. Klubben har gjennom årene vært en av de viktigste kulturformidlerne i Norge, med en medlemsmasse på omlag 500 000 fordelt på de ulike klubbene. 1990-tallet var en storhetstid. I dag er utfordringene store, med konkurranse fra nettbokhandlene og færre muligheter til å gi ut bøker med rabattert pris.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.