Hammerseng og Edin vil skrive bok sammen

Gro Hammerseng (32) og Anja Edin (29) har begynt på et bokprosjekt sammen. Paret skriver en håndbok for lesbiske par som ønsker seg barn, og vil blant annet ta for seg ” ”tabutanker om donor og andre følsomme emner”.

Gro Hammerseng

- Boka skrives fordi jeg opplever at den tar for seg et tema som er aktuelt. Jeg tror absolutt ikke at jeg sitter med noen fasit, sier Hammerseng om bokplanene.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

For ti måneder siden ble håndballspillerne Gro Hammerseng og Anja Edin foreldre til gutten Mio.

I Jul i P2 forteller Hammerseng om alle spørsmålene de hadde til foreldrerollen, og at paret drømte om en egen håndbok for lesbiske par.

Nå vil de skrive boken selv.

– Tanken er at boka blir troverdig fordi vi deler egne erfaringer med leseren. Det er i mine øyne ikke kun bruk for en faktabok om prosessen. Jeg følte et behov for å lese at andre hadde tenkt på noe av det samme som meg. Spesielt når det kom til ”tabutanker” om donor og andre følsomme emner, sier Gro Hammerseng i radioprogrammet.

NRK.no har vært i kontakt med Gro Hammerseng, som ikke vil si noe mer om bokprosjektet før Jul i P2 har gått på lufta. Men Larvik-spilleren forteller at paret er godt i gang med skrivingen.

Ubesvarte spørsmål

Da Hammerseng og Edin planla å få barn sammen, var det mange spørsmål som meldte seg.

– Hva hadde andre i vår situasjon gjort? Hva hadde de tenkt? Fantes det alternativer som vi ikke visste om? Hva koster det å bli inseminert? Får vi de samme rettighetene som mødre uavhengig av hvem av oss som føder? Hva slags utfordringer kan vårt barn få som følge av at vi ikke passer inn i boksen som en tradisjonell kjernefamilie? spør Gro Hammerseng i jul i P2.

De savnet lett tilgjengelig informasjon, og ville gjerne vite mer om hvilke muligheter som fantes. Håndballparet tror også en slik bok kan være til hjelp for andre, blant annet helsepersonell, lærere, venner og foreldre.

Gro Hammerseng i TV2-studio

Gro Hammerseng og Anja Edin ble et par i 2010 og fikk barn sammen i februar. Til høsten skal de gifte seg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Vil dele personlige erfaringer

Paret lekte også med tanken om å lage en barnebok, slik at barn i en tidlig alder kan lære om forskjellige familiesammensettinger.

Til slutt ble Hammerseng og Edin enige om å skrive en bok for voksne.

– Vi er på ukjent grunn. Vi ønsker ikke annet enn å bidra til at andre som er interessert i temaet kan få lett tilgjengelig informasjon om det å få barn med en av samme kjønn. Informasjon krydret med noen tanker og synspunkter fra vårt ståsted.

Gro Hammerseng velger å fortelle om bokprosjektet for å legge press på seg selv. Å røpe bokplanene vil gjøre det enklere å jobbe videre med prosjektet.

– Det forplikter å si det høyt. Sånn er jeg skrudd sammen, sier Hammerseng.

Anja Edin på vei inn på banen

Anja Edin storspilte under håndball-EM i Serbia, og Gro Hammerseng (i bakgrunnen) var med som ekspertkommentator for TV2.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix


Medmor, ikke far

I det timers lange programmet forteller håndballspilleren om underlige situasjoner som oppsto mens paret ventet barn. Som da en mann på en bensinstasjon sa «gratulerer som pappa» til Anja Edin.

At mange ikke vet hvordan de skal forholde seg til lesbiske par som får barn, er også noe av grunnen til at Hammerseng og Edin ønsker å realisere bokprosjektet.

Samtidig er ikke Hammerseng hundre prosent sikker på at de vil komme i mål med boka.

– Tiden vil vise om det blir som jeg håper. Jeg ønsker å bidra. Bidra til at det å få barn med en av samme kjønn er noe folk i Norge er kjent med og vet noe om. Mange er oppdatert, men vi har tydelig merket at det langt fra gjelder alle, sier Hammerseng.

– Det hadde vært fint å bidra til at enda flere føler at de passer inn i samfunnet vårt. Så lenge Norge har et lovverk som tillater at jeg kan få barn ved hjelp av inseminasjon burde kanskje Anja slippe å være far på sykehuset? Hun er medmor.

Radioprogrammet går på NRK P2 fredag 28. desember klokken 15.05, 23.03 og lørdag 29.12 klokken 10.03.