Hopp til innhold

Les disse sci-fi-bøkene før de kommer på kino

En rekke nye science fiction-bøker kommer på norsk i vår. Mange av disse kan du også snart se på det store lerretet.

WORLD WAR Z

Brad Pitt spiller Gerry Lane i «World War Z», som er basert på en roman av Max Brooks.

Foto: Jaap Buitendijk / Filmweb

Science fiction-sjangeren lever i beste velgående, både i filmenes og bøkenes verden. En rekke store Hollywood-filmer basert på science fiction-romaner er i produksjon – og mange av disse bøkene kan du lese på norsk.

Disse bøkene kan du lese før de blir film

World War Z, med Brad Pitt i hovedrollen, kommer på kino i sommer, regissert av Marc Forster. Filmen er basert på Max Brooks' bestselgende roman fra 2006, World War Z: An Oral History of the Zombie War, en fortelling om menneskehetens kamp for å overvinne zombietrusselen. På norsk heter boken bare Z, og kommer ut i pocket i mai.

I februar kommer Joe Haldemans science fiction-klassiker fra 1974, Den evige krigen. Forfatteren avtjente selv sin verneplikt i Vietnam, og boken handler om en motvillig soldat i en elitetropp, som har blitt sendt gjennom rom og tid for å kjempe i en tusen år lang konflikt. Blade Runner-regissør Ridley Scott har kjøpt filmrettighetene, og filmen kommer trolig i 2015.

Hyperion

Dan Simmons' Hyperion kommer ut på norsk i vinter.

Foto: Vendetta forlag

Dan Simmons' Hyperion ble utgitt for første gang i 1989 og er den første boken i serien Hyperion Cantos. Ifølge Vendetta forlag, som gir ut Hyperion på norsk i februar, skal filmen som baserer seg på denne serien produseres av Graham King (The Departed, Rango) og ventes å ha premiere julen 2015. I boken begir syv pilgrimmer seg på en reise for å løse gåtene om sine liv, og en av dem holder skjebnen til menneskeheten i sine hender.

Allerede i år kommer filmatiseringen av Orson Scott Cards 1985-roman Ender's Game. Filmen, som er regissert av Gavin Hood, har 15 år gamle Asa Butterfield, Harrison Ford og Ben Kingsley i hovedrollene. Boken handler om Ender Wiggin, som blir sendt til en romstasjon hvor jordas mest begavede barn blir skolert i militære strategier for å vinne krigen mot edderne, trusselen fra verdensrommet. Den norske oversettelsen, Enders spill, kommer ut i februar.

R.I.P.D.

Peter M. Lenkovs tegneserie R.I.P.D.

Foto: Dark Horse Comics

Jeff Bridges og Ryan Reynolds spiller hovedrollene i R.I.P.D., som har premiere i sommer. Filmen er basert på tegneserien Rest In Peace Department av Peter M. Lenkov, som foreløpig ikke er oversatt til norsk.

Jeff Bridges spiller også hovedrollen i filmatiseringen av Joseph Delaneys fantasiroman The Spook's Apprentice. Filmen heter The Seventh Son og har kinopremiere i høst. Delaneys bøker har sine røtter i Lancashires rike folkesagn, mytologi og geografi. Fire bøker i Spook's-serien er oversatt til norsk: Heksenes hevn, Vokterens forbannelse, Vokterens hemmelighet og Vokterens kamp.

Regissør Joe Cornish lager en filmversjon av Neal Stephensons roman Snow Crash, som mange mener er en av de beste sci-fi bøkene noensinne utgitt. Helten i denne historien er Hiro: samurai, hacker og pizzabud. Boken kommer ut på norsk i februar.

Forfatter Stephenie Meyer har blitt kjendis takket være den populære Twilight-serien. Men hun står også bak science fiction-romanen The Host, som på norsk heter Verten og som relanseres i mars i forbindelse med filmen. I boken er verden blitt invadert av en usynlig fiende, og mennesker blir verter for disse invaderende skapningene – sjeler – som tar over menneskenes hjerne mens kroppene deres forblir intakte, og de tilsynelatende lever som før.

The Host

I «The Host», injiseres en parasittisk utenomjordisk sjel inn i kroppen til Melanie Stryder.

Foto: Norsk Filmdistribusjon

Den norske utgaven av forfatter John Scalzis debutroman fra 2005, Old Man's War, får en norsk versjon i vår: De gamles krig. I boken kjemper mennesker mot fremmede raser om de få planetene man kan bosette seg på. Denne boken er den første av fire i serien. Paramount har kjøpt filmrettighetene, og Wolfgang Petersen (som også sto bak Das Boot og Troy) skal regissere filmen, som har premiere julen 2014.

Robopokalypse

Robopokalypse ryktes å bli en av tidenes dyreste filmer. Boken er allerede ute på norsk.

Foto: Vendetta forlag

På et gitt tidspunkt i vår nære fremtid skjer det noe med de digitale systemene som holder verden i gang. De går sammen mot oss, og menneskeheten, som har kriget seg imellom gjennom alle tider, må for første gang i historien stå samlet. Dette er handlingen i Robopokalypse av Daniel H. Wilson, som blir spillefilm i 2014 regissert av selveste Steven Spielberg. Boken ble gitt ut på engelsk i 2011 og er allerede oversatt til norsk.

I filmen Warm Bodies, som har premiere i april, spiller Nicholas Hoult den følsomme zombien R, som blir betatt av jenta Julie. I stedet for å spise hjernen hennes, redder han henne fra å bli konsumert av zombiegjengen sin. Filmen er basert på romanen med samme navn av Isaac Marion. Den kommer ut på svensk i vår i pocketversjon og heter Varma kroppar.

Har du ikke fått nok enda? Her er andre science fiction- og fantasy-bøker som blir film:

  • Ready Player One av Ernest Cline
  • John Dies at the End av David Wong/Jason Pargin
  • Odd Thomas av Dean Koontz
  • All You Need Is Kill av Hiroshi Sakurazaka
  • The Mortal Instruments av Cassandra Clare

Hvilken av disse filmene gleder du deg mest til å se? Bruk kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober