Hopp til innhold

Barna valgte politisk satire

Vinneren av Bokslukerprisen «Egoland» inneholder noe så sjeldent som politisk satire for barn.

BOKSLUKERPRISEN

Lars Joachim Grimstad sammen med elever fra Fagerholt Skole i Kristiansand etter å ha mottatt Bokslukerprisen 2017/2018.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Barnebokforfatteren Lars Joachim Grimstad har skrevet fjorårets beste bok for barn i alderen 10-12 år.

Det mener elevjuryen, som består av femte – og sjetteklassinger fra fem skoler over hele Norge. Blant fem nominerte norske forfattere, har de kåret Lars Joachim Grimstads «Egoland» til vinner.

Egoland

«Egoland» er den tredje boken om statsminister Fahr og sønnen Finn.

Foto: Aschehoug

Vinnerboken «Egoland» er den tredje boken i en serie som handler om Finn og faren Teddy Fahr som bestemmer seg for å bli statsminister. Det viser seg at det ikke alltid er like greit å være sønn av en statsminister, erfarer Finn.

– Det er kjempegøy og en stor ære å få denne prisen, sier forfatter Lars Joachim Grimstad m å få prisen.

Det betyr ekstra mye å få prisen akkurat nå.

– Det å få en pris som heier på lesing er ekstra fint nå, i ei tid hvor bøker har det litt tøft. Det gjør meg ekstra glad når noen sier at bøkene mine er originale og representerer noe nytt og friskt, sier han.

BOKSLUKERPRISEN

Lars Joachim Grimstad sammen med elever fra Fagerholt Skole i Kristiansand etter å ha mottatt Bokslukerprisen 2017/2018.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg ønsket å skrive om samfunnet vårt, men på en underholdende måte. Det er en alvorlig tematikk i bunnen, men jeg ville skrive noe som jeg selv syntes var gøy å lese, sier Lars Joachim Grimstad

Selv likte Grimstad å lese gutte-bøkene om «Hardy-guttene» og Astrid Lindgrens bøker da han har i 10-12-årsalderen.

– «Brødrene Løvehjerte» er den boken som sitter sterkest. Hun tok barn på alvor, sier han.

Elleville statsminister-planer

I «Egoland» har statsminister Fahr kommet til det stadiet i karrieren at han er blitt veldig populær. Han er blitt så vanvittig populær at alle norske single damer over 40 år drømmer om ham.

Selv ønsker statsministeren å bli enda mer populær. Derfor vil han bygge verdens største vannsklie i hovedstaden. Den skal starte på Opera-taket og fortsette gjennom byen helt til Bislett stadion.

Fahr har dessuten planer om å gjøre idrettsstadionet på Bislett om til en flott viking-temapark. Og ikke minst, vil han innføre en time lengre tid til å sove om morgenen. Men sønnen Finn blir mer og mer bekymret.

Bøkene om «Fahr og sønn» starter med at Finns far, Teddy Fahr, er taxisjåfør og ganske misfornøyd og sint på alt og alle. Teddy Fahr bestemmer derfor seg for å bli statsminister og ordne opp i saker og ting.

Det hele starter med hvordan Norge hadde vært hvis alt var helt annerledes, for eksempel dersom det var mindre luft i potetgullposen, og generelt mer av ting som folk liker og mindre av ting som folk ikke liker.

Disse var nominert:

  • «Ukjent fare» av Jan Tore Noreng
    Robofobia

    «Ukjent fare» er bok nr. 2 i serien «Robofobia» og handler om tre venner som løser livsfarlige problemer når robotteknologi går bananas.

    Foto: Gyldendal
  • «Et hundeliv» av Arne Svingen
    Et hundeliv

    «Et hundeliv» handler om bikkja Bassa og bestekameraten Narko-Kjell som bor sammen i en rotete leilighet. En dag banker en gutt på døren. Det forandrer alt.

    Foto: Gyldendal
  • «Egoland» av Lars Joachim Grimstad
    Egoland

    «Egoland» er den tredje boken om statsminister Fahr og sønnen Finn som er ganske bekymret for farens planer om å bli enda mer populær.

    Foto: Aschehoug
  • «Lydighetsprøven» av Bjørn Ingvaldsen
    Lydighetsprøven

    «Lydighetsprøven» handler om 12-åringen Alvin Piss som bare leker med småunger og som er lett å lure.

    Foto: Gyldendal
  • «Svart senker natten seg» av Alexander Kirkwood Brown
    Svart senker natten seg

    «Svart senker natten seg» handler om at flere barn forsvinner uken før det vi i dag kaller Luciadagen. Noe eldgammelt og ondt har sett seg ut Emilie som neste offer.

    Foto: Omnipax

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter