Hopp til innhold

Her er kritikernes Nobel-favoritter

Kritikerne er delte i å spekulere på hvem som får prisen. I morgen kunngjør Svenska Akademien hvem som får årets Nobelpris i litteratur.

Peter Englund

HOLDER PÅ HEMMELIGHETEN: Peter Englund sa på en pressekonferanse sist uke at Akademiet har bestemt seg for en vinner.

Foto: Scott Lakey / Ap

Afrika er favoritt

Siss Vik

Bokprogramleder Siss Vik håper på en afrikansk vinner.

Foto: Studio Vest/Stine

Programleder i Bokprogrammet, Siss Viks førstevalg av Nobelprisvinner er en Afrikansk forfatter.

- Det er mange nye stemmer herfra. Mitt valg nummer en er Nuruddin Farah fra Somalia, sier Siss Vik.

Han er en av de få afrikanske forfatterne som fortsatt bor i Afrika, men ikke i Somalia. Der har han blitt kastet ut fra.

- Den ene boken jeg har lest av ham, «Lenker», er kjempespennende - akkurat som en krimfilm. Ved å gi prisen til en afrikansk forfatter, tror jeg man får åpnet veien inn til afrikansk litteratur, sier Vik.

Janneken Øverland

Forlagsredaktør Janneken Øverland tror på en amerikansk vinner i år.

Foto: Ola Nymo Trulsen

Et annet navn som figurerer høyt oppe på favorittlistene er den syriske poeten Adonis (Ali Ahmad Said).

- Lyrikken står veldig sterkt i muslimske land. Samtidig er han en politisk forfatter, som setter poesien opp mot Koranen. Han sier at de religiøse vil knuse litteraturen. Det ville vært et spennende valg i våre dager, sier hun.

Kan bli amerikansk seier

- Cormac McCarthy er min amerikanske favoritt. Språket hans er særegent i verden. Jeg har ikke lest noe som ligner dette - bortsett fra Det Gamle Testamentet. Det er et forfatterskap som tar for seg det gode og det onde i mennesket, og dommedag, sier Siss Vik.

Leif Ekle

Litteraturkritiker Leif Ekle.

Foto: NRK/Anne Cathrine Straume

Janneken Øverland, forlagsredaktør i Gyldendal, har stor tro på at en amerikaner kan stikke av med prisen i år.

- Det er jo flere kandidater. Hvis jeg skulle velge selv, så måtte det bli Cormac McCarthy. Han favner veldig vidt og har et dypt alvor, sier Øverland til Bok i P2.

Litteraturkritiker i Bok i P2, Leif Ekle, synes det er spennende at McCarthy og Murakami ligger i teten på Ladbrokes-listen, men synes det er vanskelig å spå vinneren.

- Det er nesten umulig å vurdere hvem som får prisen. Kanskje kan man tenke seg at et utenforliggende litterært argument slår inn for Svenska Akademien, og at prisen derfor kan gå til en Nordamerikaner, siden det er lenge siden en de har vunnet. Da er McCarthy og Munro aktuelle. Men Philip Roth, som er min personlige favoritt, har nok større bredde. Joyce Carol Oates og Don deLlillo er også store favoritter, sier Ekle.

Göran Sommardal-Kulturnytt P1

Lyrikk-kritiker Göran Sommardal i Sveriges Radio.

Foto: Sveriges Radio/Mattias Ahlm/SR / Sveriges Radio

Lyrikk-kritiker Göran Sommardal fra Sveriges Radio er enig i at utenforliggende hensyn kan spille inn for juryen, som skal velge en vinner.

- Det er ikke bare litterære hensyn, men ulike land, kulturkretser og kjønn som spiller inn for hvem som får prisen. Man har klaget over at poeter ikke har fått Nobelprisen på flere år, og heller ikke amerikanere. Jeg har tro poeten John Ashbery fra New York. Han har hatt stor innflytelse for poesien både i USA og Europa, sier Sommardal.

Frustrasjon

Litteraturkritiker Marta Norheim i New York, sier amerikanerne generelt er frustrert over at prisen de siste årene ikke er gått til en forfatter som er oversatt til engelsk.

Marta Norheim

Litteraturkritiker Marta Norheim.

Foto: Marit Hverven / NRK

- Jeg tror det er sjanse for at en amerikaner eller kanadier kan vinne i år. Alice Munroe og Cormac McCarthy er høyst aktuelle. McCarthy har klatret høyt opp på listene her, sier Norheim.

- Kenyaneren Ngugi wa Thiong`o, som ligger øverst på Ladbrokes-listen og Australieren Gerald Murnane, som nå er på fjerdeplass, kan også seile opp som vinnere, tror Norheim.

Prisvinneren får 10 millioner svenske kroner. Selve prisutdelingen skjer i Stockholms konserthus 10. desember.

NRKbok på Twitter

Bok i P2 på Facebook

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober