Knausgård vant P2-lytternes hjerter

En jury, bestående av radiolyttere, har kåret Karl Ove Knausgård til vinner av P2-lytternes romanpris 2009.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård vant P2-lytternes romanpris med 'Min kamp 1'.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Forfatteren Karl Ove Knausgård vinner den gjeve lytterprisen med boken "Min kamp 1", som er den første av alt seks bind. Prisen er på 20.000 kr og Marianne Heskes bilde "Mountanin of the mind", som er en videoserigrafi.

Juryen begrunner valget av boken med at den både er tilgjengelig og rik. Boken ble valgt ut med fire mot to stemmer.

Kristine Thorsen

Jurymedlem Kristine Thorsen på NRK Marienlyst i forbindelse med kåringen.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn / NRK

- Jeg hadde egentlig bestemt meg for at jeg ikke skulle like den, men ble overbevist etter bare å ha lest ett kapittel, sier Kristine Thorsen i juryen.

- Jeg syns Knausgård er knakende bra på sitt beste og drepende kjedelig på sitt verste. Det som er bra med boken er fortellerens refleksjoner, sier jurymedlem Arnkjell Bjerkenes.

- Jeg syns dette er en fantastisk roman. Den er utrolig rik, og veksler fra det trivielle til hyperrealistiske beskrivelser av små-episoder. Det står i fin kontrast til de følsomme partiene. Jeg opplevde også at den er ganske morsom, sier jurymedlem Karsten Ekren.

Hør juryen i arbeid

Juryen kåret vinneren blant seks bøkene som NRK-juryen på forhånd hadde valgt ut. Du kan høre om igjen hele radiosendingen, der lytterjuryen diskuterer seg fram til en vinner.

P2-lytternes romanpris

Programleder Marta Norheim (f.v.) og jurymedlemmene Arnkjell Bjerkenes og Stein Hoset i P2s studio på NRK Marienlyst.

Juryen i P2-lytternes romanpris har vært samlet i NRKs radiostudio for å diskutere seg fram til en vinner. Ingen av dem har møtt hverandre før, og ingen har fått tid til å lage allianser.

Juryen består av vanlige radiolyttere, med vidt forskjellig bakgrunn, alt fra billedkunstner til psykolog. Men det de har til felles er at alle de seks jurymedlemmene har lest alle bøkene som er med i kåringen.

Det stod om disse bøkene:

NRK-kritiker Marta Norheim ha vært med på å velge ut bøkene til årets romanprisjury.

Slik ble vinneren kåret

Kåringen av vinneren skjedde ved at juryen startet med å stemme ut tre av de seks bøkene: "Toget fra Ajaccio", "Herre" og "Din nestes eiendom".

Da de stod igjen med tre bøker, stemte de ut enda en bok: "Et rikt liv". Dermed stod det om de to bøkene "Min kamp 1" og "Det vokser et tre i Mostamägg.

Det endte med at Knausgårds ”Min kamp” vant med fire mot to stemmer.

Tidligere vinnere