Får toppkarakterer i Danmark

Karl Ove Knausgård får seks av seks mulige hjerter av Politikens anmelder og terningkast seks av Jyllands-Postens anmelder. Nå trykkes «Min kamp 1» i nytt opplag i Danmark.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds roman 'Min kamp 1' foreligger nå på dansk - og får skryt.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Glem hypen rundt «Min kamp», og les den som den fremragende roman den er, skriver Politikens bokanmelder Marie Tetzlaff, som har lest den danske oversettelsen av Knausgårds «Min kamp 1».

– «Min kamp» er med rette blitt sammenlignet med Marcel Prousts store sanse-, erindrings- og kunstessayverk: «På sporet av den tapte tid». Vi snakker om litteratur her: essays, erindringer og fiksjon av det fineste slaget. Jeg gleder meg til neste bind av «Min kamp», fortsetter Tetzlaff, som gir Knausgård seks av seks mulige hjerter.

Les: Politikens anmeldelse av "Min kamp 1"

«Skriver romanhistorie»

Jyllands-Postens anmelder Jon Helt Haarder er kanskje enda mer begeistret enn sin kollega i Politiken.

I anmeldelsen skriver han:

– I årene Morgenavisen Jyllands-Posten har utdelt stjerner, har det kun skjedd to ganger at vi har hatt bruk for å gi seks stjerner. Da Celines «Nord» kom på dansk og da nordmannen Karl Ove Knausgårds andre roman «En tid for alt» kastet meg om kull med sin tyngde, umåteholdne ambisjon og språklige intensitet.

Nå gir Helt Haarder nok en gang toppkarakter til Knausgård, og mener at «Min kamp 1» «skriver romanhistorie».

Les: Jyllands-Postens anmeldelse av "Min kamp 1"

Allerede uken før «Min kamp 1» kom ut på dansk, valgte det danske forlaget Lindhardt og Ringhof å trykke boken i nytt opplag.

Tilbake til utgangspunket i «Min kamp 5»

Og mens danskene nå venter på bind 2, som kommer på dansk til høsten, kan vi i Norge se frem til bind 5, som vil være tilgjengelig for salg fra 15. juni.

I dette bindet kan vi lese om Karl Ove som flytter til Bergen for å gå på skriveskole, noe som blir en stor skuffelse. Vi får også lese om vennskap og om kjærlighetsforhold, helt til vi kommer tilbake til utgangspunktet for romanverket: faren dør og Karl Ove debuterer som forfatter.

Last ned: Podkast Knausgårds opplesning

Last ned: Podkast Knausgård i iTunes