Kenneth Moe fikk Tarjei Vesaas' debutantpris

– Én ting er æren i å vinne en sånn pris, en annen ting er at jeg går tom for penger i løpet av april, sier den godt fornøyde forfatterdebutanten.

Kenneth Moe

Kenneth Moe debuterte skjønnlitterært med kortromanen «Rastløs». Nå er han tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris for boken.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Kenneth Moe er på jobb idet han får en telefon om at han er blitt tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris. Den 28 år gamle forfatteren går ned i knestående og strammer knyttneven.

Et par uker senere, på Kunstnernes hus, erkjenner han til NRK at det ikke bare var den litterære bemerkelsen som satte pulsen i høygir.

– Én ting er æren i å vinne en sånn pris, en annen ting er at jeg går tom for penger i løpet av april.

Nå planlegger Moe, som bare én gang før har satt sine føtter utenfor Skandinavia, å ta seg en uke i Italia med kjæresten.

Har fått få anmeldelser

Den ferske prisvinnerens bok «Rastløs» har ikke fått mange anmeldelser. Terningkast fem fra Stavanger Aftenblad, samt en anmeldelse på littkritikk.no, er stort sett det kortromanen har fått av litteraturkritikk.

Med tanke på de få anmeldelsene, hadde ikke Moe noen forventninger om å få Vesaas' debutantpris.

– Det er nesten så jeg tror jeg er kjønnskvotert, siden det er kvinner som har vunnet de to siste årene, ler forfatteren.

Nå skal Moe prøve å få lest en del av de tidligere vinnerne av den høythengende prisen .

– Samme dag som jeg fikk beskjeden om at jeg vant, gikk jeg til biblioteket og lånte en haug med bøker av tidligere Vesaas-vinnere.

Saken fortsetter under bildet.

Rastløs

Inspirert av Knausgård

Moe beskriver sin litterære debut som en selvbiografisk roman.

– Jeg hadde kjærlighetssorg og levde ikke smart. Dét ville jeg skrive om.

Dermed måtte Moe gå imot sine egne fordommer mot å skrive om seg selv. Inspirasjonen fant han i Karl Ove Knausgårds fem første bind av «Min kamp» som kom ut på denne tiden.

– Det er litt kjedelig å fortelle dette, for jeg føler det er 20 andre unge forfattere som har sagt akkurat det samme i intervjuer de siste årene.

– Men så enkelt er det faktisk; «Min Kamp» har hatt en enorm påvirkning på mange unge forfattere, man kan ikke late som noe annet, sier forfatteren som har Knausgård som redaktør.

Skriver oppfølger

Nå er Moe i gang med en ny bok. Den er, ifølge forfatteren, basert på psykedeliske eksperimenter.

– «Rastløs» handler om å sitte fast, mens oppfølgeren skal handle om å løsne, forklarer Moe.

– Så min andre bok handler om det, eller den kan handle om det, jeg har fått en lesning av Knausgård som er positiv, og så har jeg skrevet et nytt utkast i påsken. Vi får se.