Hopp til innhold

- Jeg er veldig, veldig nervøs

Kathrine Nedrejord debuterer med romanen «Transitt». Det er ikke bare bare.

Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord er en av vårens yngste bokdebutanter.

Foto: Oktober/Finn Ståle Felberg

"Transitt"

22 år gamle Kathrine Nedrejord er en av vårens yngste forfatterdebutanter og er nå aktuell med romanen «Transitt». Hun har et litt ambivalent forhold til det å utgi bok for første gang.

– Jeg synes det er litt skummelt, for jeg blir tvunget til å ta min egen skriving mer på alvor, forteller hun til NRK.no.

Fortell kort debutboken din.
– En ung kvinne reiser fra Paris og gifte Simon, som hun har hatt et forhold til i flere år, og tilbake til Oslo, etter at hun oppdager at han og kona skal ha barn igjen. Hun tar opp igjen kontakten med mora og søstera og forsøker å starte et nytt liv, men blir forstyrret da Simon plutselig ringer og vil komme på besøk.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Jeg tror jeg sa det da jeg var ganske liten, fordi jeg skrev mye allerede tidlig på barneskolen. Det var enten det, eller skuespiller eller fotballspiller, husker jeg.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg har brukt lang tid før jeg klarte å fullføre noe ordentlig, jeg blir lett utålmodig, så da jeg endelig hadde klart å skrive noe som virka langt nok, bestemte jeg meg for å sende det inn. Heldigvis så forlaget noe de likte i teksten. Den måtte selvfølgelig bearbeides en hel del, og den prosessen har vært utrolig lærerik. Nå er boka endelig klar og jeg føler meg litt mer trygg på at jeg har noe å komme med.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Jeg tror ikke jeg helt har skjønt det ennå. Det er merkelig. Plutselig er det på ordentlig, og ikke bare noe jeg gjør for meg selv. Jeg synes det er litt skummelt, for jeg blir tvunget til å ta min egen skriving mer på alvor.

Hvem er dine litterære forbilder?
– Jeg tror ikke jeg kan si at jeg har noe forbilde, men jeg er veldig glad i å lese mye forskjellig.

Fortell om ditt siste store leseropplevelse.
– Jeg tror det må være en spesiell novelle av Alice Munro som jeg har lest flere ganger, som heter «The Ottawa Valley», der hovedpersonen ser tilbake på tida før moren ble rammet av Parkinson, og tar opp sorg på en enkel og fin måte. Jeg synes hun skriver veldig levende, og det ligger mye følelser mellom linjene.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Bare å skrive så mye som mulig! Det er jo det man blir bedre av.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Det må brukes til å reise. Det er i grunn det jeg bruker mesteparten av pengene mine på. De foreløpige planene er Finnmark, Italia og Mellom-Amerika. Og hvis pengene strekker til, så blir det selvfølgelig enda mer.

Hvilken forventninger har du til det å debutere?
– Jeg er veldig, veldig, veldig nervøs for hva folk skal komme til å synes om boka. Men det blir spennende å se den i butikken og å vite at nå er det helt på ordentlig.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.