NRK Meny
Normal

Spenning som setter spor

Ikke pretensiøst, men enkelt og greit: Line Baugstø og Flu Hartberg gir de minste en utvidende leseopplevelse med boken "Kaja og Stine og hundetyven"

Line Baugstø

Line Baugstø har skrevet sin åttende bok om de to små detektivene Kaja og Stine.

Foto: Aschehoug forlag

Den hvite lesehesten er en merkelapp på bøker fra Aschehoug som passer for barn som nettopp har lært å lese. Bøkene har stor skrift, mange illustrasjoner, og ofte et ganske oversiktlig plott. Så også med «Kaja og Stine og hundetyven», som er den åttende boken i serien om Kaja og Stine. Men se om ikke forfatter Line Baugstø kan gi både uro og ettertanke med få, men velvalgte ord.

En jobb for detektiver

Stine skal besøke Kaja. Det er mørkt ute, og Stine blir redd. Ikke minst blir hun redd når hun ser et blinkende rødt lys i buskene. Kan det være øynene til en drage? Dagen etter får de vite at en hund er blitt borte. De har ikke sett den, men har ikke hunder ofte et blinkende lys på halsbåndet sitt? Kaja og Stine finner halsbåndet, men ingen hund. De ringer telefonnummeret på båndet:

Han ser på dem. "Var dere på butikken i går?" spør han.

"Nei. Vi var hjemme. Bare spør mamma," sier Kaja.

"Ring hvis dere finner hunden, da," sier mannen og setter seg inn i bilen. Han sier ikke takk for halsbåndet.

Line Baugstø / Kaja og Stine og hundetyven

Line Baugstø griper fatt i en dagligdags hendelse som jentene kan forsøke å komme til bunns i. Som seg hør og bør løser de «To små blå» - som jentene kaller detektivklubben sin - mysteriet. Men ikke uten at noe forblir usagt. Mannen som får tilbake hunden sin, er ikke vennlig. Kvinnen som hadde hunden, er takknemlig for at de hentet den. Noen ganger kan verden fremstå motsatt av hvordan man skulle tro den var, dét er en innsikt de to små jentene får. Det er godt gjort å formidle livets flertydighet på så få sider og gi ferske lesere en erfaring de vil få bruk for i mange sammenhenger.

Grovhugde bilder underbygger teksten

Illustratør (og tegneserieskaper) Flu Hartberg har en litt grov stil, tegningene blir nesten bedre på en meters avstand. Men hvem har sagt at barnebokillustrasjoner skal være nusselige? Tydeligheten hans er utrykksfull, den bygger opp under den fine psykologien med angst, skamfullhet og forvirring som teksten skriver frem. Variasjonen mellom panorerende oversiktsbilder og nærportretter gjør bildefortellingen levende. Det første uheldige oppslaget får forlaget ta ansvaret for; å legge et ansikt midt i bretten mellom to sider bør være en nybegynnerfeil.

"Kaja og Stine og hundetyven" er en upretensiøs og lett tilgjengelig bok for nye lesere. Samtidig er det en gjenkjennelig historie som blir større enn seg selv. Slike bøker setter spor.