Hopp til innhold

Julegavetips til tenåringen

Har læreplanens lesestrategier knust lesegleden til tenåringen din? Her er julegavene som får leselysten tilbake i full fart.

The Walking Dead

Mange har blitt hektet på tv-serien The Walking Dead. Tegneserien er minst like bra!

Foto: Apart förlag

«Da jeg leste min sønns pensumbok, forstod jeg hvorfor han ikke likte norskfaget», skrev Knut Hoem i en Ytring i slutten av november.

Litteraturkritikeren fryktet at fokuset på lesestrategier stod i veien for ungdommenes leseglede. Forhåpentligvis kan disse bøkene hjelpe begrepstrøtte ungdommer tilbake til skjønnlitteraturen:

Seks gode ungdomsbøker

Tyra Teodora Tronstad: Mørket kommer innenfra
Anne Cathrine Straume

Anne Cathrine Straume er litteraturkritiker i NRK.

Foto: Hilde Bjørnskau

1. «Mørket kommer innenfra» av Tyra Teodora Tronstad.

En skremmende realistisk dystopi. Det er borgerkrig i et land vi ikke kjenner til, men det kunne vært i Syria eller Irak. Max og Linnea går på samme skole. Plutselig befinner de seg på hver sin side av konflikten.

Ungdommene får erfare at sannheten er det første som dør i krig. Dette er en spennende og uhyggelig roman, der store etiske spørsmål blir aksentuert. Hva slags menneske blir man, når man må kjempe for livet for å overleve?

Anbefalt av Anne Cathrine Straume.

Markspist måne

2. «Markspist måne» av Sally Gardner:

«Markspist måne» er noe så originalt som en dystopi med handling lagt til 1950-tallet. Vi er i England under den kalde krigen, i en virkelighet som kunne vært mulig om ikke historien hadde tatt den retningen vi kjenner.

Standish Treadwell bor sammen med bestefaren i en utbombet by. Foreldrene er forsvunnet, på linje med mange andre som har satt seg opp mot myndighetene. Standish, som blir sett på som tilbakestående, får en mulighet til å avsløre makthavernes manipulasjon med sannheten. Våger han satse sitt eget liv på å redde andre?

Anbefalt av Anne Cathrine Straume.

Når hundene kommer

3. «Når hundene kommer» av Jessica Schiefauer:

Jessica Schiefauer har skrevet en kompromissløs fortelling om kjærlighet og vold. Det er umulig å ikke ble berørt av den gryende forelskelsen mellom Isak og Ester, og av forholdet deres, som rammes av at Isaks lillebror en lys sommernatt er med på å mishandle en ung gutt til døde.

En brutal fortelling, skrevet av en forteller som husker akkurat hvordan det var å være ung.

Anbefalt av Anne Cathrine Straume.

Ungdomsskolen av Anders N. Kvammen
Foto: No Comprendo Press
Cille Biermann

Cille Biermann er kulturjournalist og programleder i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

4. «Ungdomsskolen» av Anders N. Kvammen:

Jeg har aldri hatt noe forhold til tegneserier, ikke siden jeg leste Donald som liten pike. Og det begynner å bli noen år siden jeg gikk på ungdomsskolen. Men Anders N. Kvammens tegneseriebok «Ungdomsskolen» gjorde så sterkt inntrykk at tårene rant.

Historien om Aksel som skal begynne på ny skole er rørende, trist – og morsom. Han møter en brutal hverdag med mobbing, kvisete plageånder, hormoner i fri flyt. Og da fetteren – og Aksels store forbilde og bestevenn, omkommer i en bilulykke, raser verden sammen for ham.

Anders N. Kvammens tegninger i sort/hvitt makter å få frem følelser både hos dem han forteller om og vi som leser. Tekstene er vare og poengterte, ingenting er overflødig, hvert ord har en mening. Der tegningene står for seg selv har også disse sitt eget språk og stemning.

Noe av det viktigste ved denne boken, er tidløsheten. For plutselig var jeg tilbake i skolegården. Og for dem som er i denne skolegården i dag som ungdomsskoleelever, er Kvammens tegneserieunivers et godt sted å være fordi du skjønner du ikke er alene.

Anbefalt av Cille Biermann.

«Ungdomsskulen» av Heidi Furre
Thomas Espevik

Thomas Espevik er fagansvarlig for NRKs litteraturdekning på nett.

Foto: Sara Angelica Spilling

5.

«Ungdomsskulen» av Heidi Furre:

For alle oss som gikk på ungdomsskolen for 15 år siden, fungerer Furres bok som en aldri så liten nostalgi-trip tilbake til de turbulente første tenårene. Men selv om mobilteknologi og sosiale medier har gjort sitt for at skolegården ser ganske annerledes ut nå, er det nok mye dagens fjortiser kan kjenne seg igjen i.

Bokens forteller er Maja, en 13 år gammel jente som i starten av romanen har forhåpninger om å bli en som sitter på i bil, en som har kysset, røyket, hatt sex og vært på fester. Furre beskriver en jente som hele tiden må forholde seg til både barnlige og voksne tilbøyeligheter. En dag vil Maja spise godteri og se på barne-tv, en annen dag vil hun ha sex i baksetet av en bil.

Når eg blir henta, får eg ein klem av Magnus, han luktar vaskepulver og pære. Eg får eit sug i magen, som om eg fell ned ein tunell. ... Når eg er heime, legg eg meg på varmekablane på badegolvet og luktar på vaskepulveret i skapet under vasken.

Ungdomsskulen

Mest av alt er kanskje «Ungdomsskulen» en fortelling om vennskap, om en jentetrio som dras bort fra hverandre, men som alltid finner tilbake til hverandre.

En poetisk pageturner som er veldig lett å like!

Anbefalt av Thomas Espevik.

The Walking Dead-omslag

6. «The Walking Dead» av Robert Kirkman og Tony Moore:

Denne amerikanske tegneserien – eller tegnede romanen – ble først utgitt i 2003. I skrivende stund produseres den fortsatt, og serien består nå av 162 blader som er samlet i 27 bind. Fire av disse bindene er oversatt til norsk.

Selv om dette er en zombie-serie, er det ikke gørr, vold og blod som er de viktigste ingrediensene her. Snarere utforsker serien hvordan mennesker reagerer på ekstreme situasjoner, hva som skjer med vår moral når samfunnet kollapser.

Og det er nettopp dette som gjør The Walking Dead til en fantastisk tegneserie (og tv-serie), at den egentlig ikke handler om blodtørstige zombier, men om å overleve en krise med verdigheten i behold.

Så hjelper det godt for leselysten at serien også er ekstremt spennende!

Anbefalt av Thomas Espevik.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK