NRK Meny
Normal

Juletøys og tull for hele familien

Den nye boken om Reven og Grisungen har potensiale til å bli en moderne juleklassiker.

Rørvik og Dybvig: Julefuten

Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig holder sitt eget høye nivå i den ellevte boken om Reven og Grisungen.

Har du hørt om Julefuten? Han er en motsats til Julenissen. I stedet for å dele ut, må han få. Hver dag i desember forlanger han kake, og dåsemiklene må varte opp. Hvis ikke, blir han som en gal elefant og truer med å rasere alle de små pappeskehusene deres.

Småskummelt

Reven og den retthalede grisungen dumper tilfeldigvis over dåsemiklenes vinterkvarter. Og slik får de vite om dåsemiklenes utradisjonelle julefeiring og høre om den mystiske futen som de voksne skremmer barna sine med, hvis de ikke er snille. Men hvem er egentlig Julefuten?

Reven og Grisungen er tilbake etter fire års pause. Jeg hadde fryktet at radarparet Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig skulle la det bli med de ti bøkene serien allerede består av. Det er mange gode grunner til å stoppe mens leken er god.

Mytologisk forankring

«Julefuten» er grunn god nok til å fortsette. Fortellingen er forbilledlig original, samtidig som den har en stor porsjon gjenkjennelse i seg. Om man vil kan man dra den klassiske inspirasjonen flere tusen år tilbake, til den minoiske myten om Minotaurus. Okse-monsteret krevde sju unge jenter og sju unge gutter som offer hvert niende år fra den terroriserte lokalbefolkningen på Kreta. Julefuten er mildere, tross alt, han er bare ute etter kake.

Som i de foregående fortellingene om Reven og Grisungen får de to vennene en utfordring de må løse. Det er litt nifst, mest morsomt, og vi vet jo at det går bra til slutt.

Juletradisjoner

De aller fleste barn i Norge feirer jul, de aller fleste har i alle fall et forhold til julenissen. Langt fra alle vektlegger det kristne budskapet. «Julefuten» er en bok om en utradisjonell juleforberedelse, ja visst, men den er likevel til å kjenne igjen. Futens rituelle kakehenting blir som en omvendt adventskalender. Og på samme måte som vi ønsker hverandre "Godt nytt år", sier dåsemiklene "Fredelig omdår!" Forklaringen på denne litt aparte hilsenen kommer i en egen fotnote, fullstendig logisk i dåsemiklenes verden.

At tradisjoner er til for å holdes, er et viktig poeng i boken. Når Reven har avslørt Julefuten og tror han har reddet dåsemiklene fra deres plageånd, kommer protest-togene. Du tøyser ikke med tradisjonene!

Oppfinnsomt

Få barnebokforfattere er så humoristisk oppfinnsomme som Bjørn F. Rørvik. Han er også mannen bak de kreative nyfortellingene om Bukkene Bruse.

I historien om Julefuten bruker han også ordspill og dobbeltbetydninger som nok omfavnes med takknemlighet like mye av den voksne som leser høyt - for dette er en utpreget høytlesningsbok! - som av barnet det leses for.

Mor Monsen- kake har vel vi voksne hørt om. Men visste du at det var Bror Monsen som var den største kakemomsen i familien? Illustratør Per Dybvig lar Lars Monsen luske unnselig ut i skogen til høyre i bakgrunnen. Hva han synes om kake, vites ikke...

Rått

Dybvig er som vanlig frekk i sine dristige utsnitt. Kjapp zooming ut og helt inn, tett på, slik at bare en kroppsdel i blant synes, skaper energi. Stillestående blir det aldri. Stygge som juling er tegningene, men så utrykksfulle!

Vi er mange som tyr til Alf Prøysen, Astrid Lindgren eller Selma Lagerlöf i julen. Det spørs om ikke Rørvik og Dybvig snart må innlemmes i juletradisjonen.