Hopp til innhold

Zlatan fra Rosengård

Tro det eller ei, boken om Zlatan handler om mye mer enn Zlatan, mener Knut Hoem.

Zlatan Ibrahimovic

Boken om Zlatan handler blant annet om hvordan han går fra å være en outsider til å bli en ledertype.

Foto: Manu Fernandez / Scanpix/AP

Zlatan Ibrahimovic
Foto: Font forlag

Det første bildet i boken om Zlatan er interessant nok et svarthvitt foto av to velbrukte føtter. Det er dem han kan takke for at han på et tidspunkt var verdens best betalte fotballspiller. Deretter kommer bilder av blokken han vokste opp i i den utskjelte bydelen Rosengård i Malmø, så følger et bilde av ham sammen med faren, den fordrukne bosniske muslimen Sefik som har tapetsert leiligheten med bilder av sønnen. Deretter passerer bilder av lagkameratene. Messi i Barcelona, Gattuso i AC Milan, og Patrick Viera i Inter.

Konflikt fra første setning

Zlatans skitne føtter dukker opp igjen i oppblåst versjon mot slutten av fortellingen på veggen i Zlatan og kona Helenas rosa tretti millioners slott i Malmös fineste strøk. Dette bare som et eksempel på hvor velkomponert denne boken er, og her er det på tide å bringe inn medforfatteren David Lagercrantz, sønn at den svenske redaktøren og litteraturkritikeren Olof. Med sikker sans for dramaturgi bygger han opp en fortelling der det er konflikt fra første setning - som forøvrig handler om Barcelonatreneren Pep Guardioloa som i likhet med mange før ham forsøker å vingeklippe Zlatan ved å fortelle at her i Barcelona kommer man ikke på trening i Ferrarri eller Porsche. Med andre ord: ikke tro at du er noe. Han kunne like gjerne sagt: slutt å drible. Spill ballen istedenfor. Deretter går Zlatan på en smell. En av mange.

Fra outsider til ledertype

Selvsagt har medforfatter Lagercrantz en takknemlig oppgave her, enhver fotballkamp har jo potensiale til å være en gresk tragedie, og Zlatan tar ikke med alle de kampene som vel var mer som et stillestående skuespill av Samuel Beckett.

Men mye av kraften i fortellingen ligger i at den har en muntlighet jeg ikke har sett maken til siden Miles Davis fortalte sin livshistorie til journalisten Quincey Troupe i sin tid. Mens Miles fortalte et helt liv, forteller Zlatan om barndom, ungdomstid og vei inn i voksenlivet som far til to barn. Å bli voksen i Zlatans tilfelle handler mye om å gå fra å være outsideren i enhver lagsammenheng til å bli en ledertype, og å makte å ta lederansvaret i det kollektivet som et fotballlag er.

Julegave til Fremskrittspartiet

En del bedrifter kan med fordel spandere Zlatanboken til de ansatte til jul istedenfor å sende dem på dyre motivasjonsseminarer. Denne boken er også en passende julegave til Fremskrittspartiets tillitsvalgte som da vil oppdage at det kan oppstå noe ganske annet enn elendighet i den av dem så fryktede "innvandrerbydelen" Rosengård.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter