Hopp til innhold

Den morsomme snarveien til 6 mørke klassikere

Du trenger nesten ikke å lese bøkene. Disse humoristiske lyn-oppsummeringene står for seg selv.

De dødes tjern 25.08.07

Det spøker muligens i Daumannshytta. «De dødes tjern» av Bernhard Borge ble filmatisert i 1958.

Foto: NRK

Hvor ofte har du ikke kjent på følelsen av at det var bøker du burde ha lest? Frykt ikke! Her kan du lære deg en bok på fire minutter!

Ingen vil kunne avsløre at du ikke har lest bøkene etter resuméene til forfatter og litteraturviter Janne S. Drangsholt.

1. «Frankenstein» av Mary Shelley (1881)

Drangsholts synopsis: Boken handler om Dr. Frankenstein som lager nytt liv. Han synes det er ekkelt. Alle dør.

Har du ikke lest boken, kan du se filmen. Har du bare tre minutter så hører du denne podcasten.

Podcasten utdyper kort at boken også handler om en mann som syr sammen en annen mann. Den andre mannen på bildet er Boris Karloff i filmen fra 1947. (Foto: Ap Photo/Mary Ewans Picture)

2. «De dødes tjern» av Bernard Borge aka André Bjerke (1942)

Drangsholts synopsis: Bernard Borge og Sonja er verter for et middagsselskap. Der får de høre om Daumannshytta og Tore Gruvik som drepte søsteren sin og elskeren hennes. Så møter vi Kai Bugge, som er detektivpsykolog. De ender med å reise inn på denne hytta og der oppstår det skumle ting. Muligens spøkelser. Men alt går bra til slutt.

De dødes tjern er en roman av Bernhard Borge, som er pseudonym for forfatteren André Bjerke. I Nitimens konkurranse «Tidenes beste norske krimroman» i 2004, kom De dødes tjern som nummer to, bare noen få stemmer bak vinneren Rødstrupe av Jo Nesbø. Har du lest den?

«De dødes tjern» ble kåret til tidenes nest beste norske krim i Nitimen, like bak «Rødstrupe» av Jo Nesbø. Bittelitt mer om det, psykoanalyse og zombieaktig gåing i podcasten. (Foto: Scanpix)

3. «Macbeth» av William Shakespeare (1606)

Drangsholts synopsis: Tre hekser forteller Macbeth at han kommer til å bli konge av Skottland. Macbeth dreper kongen og blir kongen av Skottland. Så fortsetter han å drepe ganske mange. Lady Macbeth tar livet av seg, Macbeth klarer ikke slutte å drepe, blir tilslutt drept sjøl og orden blir gjeninnsatt i Skottland.

En tragedie. Det sier vel sitt.

Dette er en vanskelig klassiker å late som om du har lest. I podcasten får du et par sitater å redde deg unna med. Bildet: Maleriet «Three Witches» av William Rimmer. (Foto: Wikimedia)

4. «Mørkets hjerte» av Joseph Conrad (1899)

Drangsholts synopsis: Marlow blir sendt oppover Kongofloden for å hente hjem en av selskapets elfenbensjegere, den mystiske Kurtz. Han finner Kurtz. Kurtz dør, og Marlow reiser hjem. Gjennom hele boka er alle redde for jungelen.

Hvor kommer Marlon Brando inn i dette? Det svaret finner du her.

En superspennende bok, som er gjenfortalt i «Apokalypse nå», filmen av Francis Ford Coppola. Bittelitt mer om det i podcasten. (Foto: Kagge forlag)

5. «Nokon kjem til å komme» av Jon Fosse (1996)

Drangsholts synopsis: Han og hun, i 40 årene, har kjøpt et hus ved havet hvor de skal prøve ut en «tosam eisemd» og prøve å redde forholdet. Først er de ganske stressa av tanken på at noen kan komme til å komme. Så kommer det noen. Og da blir de enda mer stressa.

Er dette en psykothriller?

Ørlitegranne utdypning i podcasten om det første skuespillet til Fosses betydning ref. ekteskapets vilkår i postmoderne tid. Bildet er fra Shanghai Theatre Academys oppsetning.

6. «Jobs bok» av Gud

Drangsholts synopsis: Job er en rettskaffen mann som frykter Gud og holder seg borte fra alt ondt. Gud inngår et veddemål med Satan og tar alt fra Job, for å teste ham. Job består prøven og får alt tilbake igjen.

Du får vite en smule mer i podcasten om de poetiske bøkene i Bibelen. Maleriet til William Blake viser Satan som heller kokende væske over Job. (Foto: Wikimedia)

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober