Hopp til innhold

Jan Tore Noreng fikk Uprisen

Jan Tore Noreng ble i dag tildelt Uprisen for «#alfahann». Elever over hele landet mener den dystre romanen er den aller beste norske ungdomsboken.

Jan Tore Noreng

Jan Tore Noreng fikk Uprisen for ungdomsromanen «#alfahann». Juryen påpekte at de kjente seg godt igjen i bokens univers, og at de kunne relatere seg til handlingen og personene.

Foto: Thomas Espevik / NRK

Spenningen i salen var stor da Jan Tore Noreng ble kåret til vinner av Uprisen under dagens U-show på Norsk Litteraturfestival.

#alfahann

Den 47 år gamle forfatteren fikk den ti år gamle Uprisen for romanen «#alfahann», en bok ungdomsjuryen peker på som svært vellykket.

Det var en stolt prisvinner som tok imot hyllesten fra skoleelevene.

– Det føles helt uvirkelig. Jeg visste jo at det var en mulighet til å vinne, men jeg trodde ikke at dette var en type bok som ville fenge ungdommene i så stor grad. Men det gjør den åpenbart. Jeg synes det er kult at de liker boken selv om hovedpersonen ikke er så lett å like, sa Noreng.

Forfatteren synes det er positivt at ungdommene har fått bestemme, uten innblanding fra profesjonelle litteraturkritikere.

– Det gjør denne prisen enda mer stas. Det er utrolig kult å tenke på at det faktisk er selveste målgruppen som mener at dette er den beste boken.

Eldin Sijaric og Nora Viken

Eldin Sijaric og Nora Viken fikk æren av å dele ut årets pris. De kunne fortelle at vinnerboken har engasjert og skapt mange diskusjoner.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Det var vanskelig å kåre en vinner

I jurybegrunnelsen ble det lagt stor vekt på at Noreng hadde truffet godt i sin skildring av et ungdomsmiljø.

– Miljøet, banningen, chattingen og bruken av sosiale medier var veldig virkelighetsnær. Vi kjenner oss godt igjen og kan relatere oss til handlingen og personene. Vi så alt for oss, fortalte de to ungdomsskole-elevene, Eldin Sijaric og Nora Viken, som utropte vinneren

Men det var ikke bare enkelt å kåre en vinner, erkjente de to tenåringene til NRK rett etter jurymøtet.

– Det var heftige diskusjoner, og vi måtte ha flere elimineringsrunder før vi til slutt stod igjen med én bok.

Sijaric mener «#alfahann» stakk av med seieren fordi det er en bok ungdommene opplever at har et sterkt budskap. Det er Viken helt enig i.

– Budskapet i boken er at man skal like seg selv for den man er, og det synes jeg er utrolig viktig å huske, poengterer Viken.

Jurymøte

Juryen har akkurat kåret vinneren av årets Upris, men det var ikke bare enkelt. – Det var heftige diskusjoner, og vi måtte ha flere elimineringsrunder før vi til slutt stod igjen med én bok, forteller Eldin Sijaric og Nora Viken.

Foto: Thomas Espevik / NRK

– Må bruke ungdommelig språk

Uprisen har sørget for at ungdomsskole-elever over hele landet den siste tiden har lest flere bøker, og deretter skrevet anmeldelser av sine favorittromaner.

Språket er stygt og det er mye banning og "slæng". Setningene varierer fra lange til korte, men henger bra sammen. Språkbruket passer bra for vi følger jo faktisk en 10. klassing og det er en gutt som liker å tøffe seg.

Utdrag fra en av ungdommenes anmeldelse

Sijaric og Viken, mener prosjektet har vært veldig givende.

– Det har gitt mye leselyst, og det har vært viktig å være med på å opprettholde at ungdommer leser bøker. Det er ikke bra om vi bare leser blogger på Internett, sier Sijaric.

Men ansvaret for ungdommens leselyst ligger også hos forfatterne, påpeker han.

– Hvis de vil treffe oss, må de bruke et ungdommelig språk uten å glemme at vi også vil lære noe av bøkene.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober