Hopp til innhold

– Må ikke lese Ibsen

– Litteratur som passer den enkelte, er viktigere for ungdom enn å absolutt lese Ibsen, mener forfatterdebutant Neha Naveen.

Neha Naveen

Neha Naveen er bokdebutant med ungdomsromanen «Stupekontroll». Denne uken besøkte hun sin gamle skole for å lese fra boken, og for å vise at bøker og lesing er mer enn skole.

Foto: Hilde Bjørnskau

Vi vet hvem hun er, sier en av elevene da Naveen presenteres for en 9. klasse på Rommen skole.

Det er ikke første gang den 28 år gamle forfatteren er innom skolen. Tidligere har hun vært med på å arrangere skrivekonkurranse for elevene i regi av Norsk Barnebokinstitutt.

Når hun nå er på forfatterbesøk med den ferske romanen «Stupekontroll», ønsker Naveen å vise 14-åringene at lesing og skriving er mer enn skole.

Neha Naveen

Neha Naveen tror mange elever opplever litteratur som kjedelig fordi de forbinder bøker med skolepensum.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Må ikke lese Ibsen

– Å være god på Twitter, er også en form for skrivekompetanse. Det synes jeg er viktig å vise disse elevene, sier Naveen til NRK etter skolebesøket.

Stupekontroll

Neha Naveen har akkurat debutert med ungdomsromanen «Stupekontroll». Boken handler om to søstre som delte alt, men som splittes av hemmeligheter.

Forfatterdebutanten tror mange elever opplever litteratur som kjedelig fordi de forbinder bøker med skolepensum.

– Jeg mener det er viktig å åpne for at elevene kan lese bøker som passer dem, mer enn at de absolutt skal lese Ibsen.

Wanda Voldner i Foreningen !Les mener også det er viktig at ungdommer får møte litteratur på egne premisser.

– Noen ungdommer leser mye og ofte, men på den andre siden er det noen som ikke leser i det hele tatt, og som heller ikke har fått muligheten til å bli lesere fordi de aldri har fått møte god litteratur på sine egne premisser.

Voldner legger til at litteratur er en god, billig og tilgjengelig kunstform som alle kan ha anledning til å oppleve over alt, dersom folk bli introdusert for det.

– Fikk novellehjelp av naturfagslærer

Elever på rommen skole hører på forfatter neha naveen

Elevene i niende klasse på Rommen skole spurte Neha Naveen (28) hvordan hun ble forfatter.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Da Naveen Naveen selv gikk på Rommen skole, opplevde hun å bli motivert av lærerne til å skrive.

– Jeg husker at naturfagslæreren min satte seg ned med meg i en halvtime for å «brainstorme» rundt en novelle-idé. Andre lærere viste meg gode bøker.

Maueren som forsket jorda

Da Neha Naveen skrev denne boken i 2. klasse, ble foreldrene innkalt til samtale med skolen for å diskutere om Naveen skulle flyttes opp et trinn.

Foto: Neha Naveen

Så det var her forfatterkarrieren din begynte?

– Det var i hvert fall her jeg skrev min første bok.

Naveen ler. Hun forteller om en bok hun skrev i 2. klasse, som førte til at foreldrene ble innkalt til samtale for å diskutere om hun burde flyttes opp et trinn.

Nå er Naveen aktuell med sin første ordentlige bok, som hun selv sier.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.