NRK Meny
Normal

Skrev bok om eksmannens utroskap

GØTEBORG: Laila Dahl fant ikke hjelp i litteraturen da hennes ektemann var utro etter 25 års ekteskap. Derfor skrev hun selv om sine erfaringer, med hjelp fra mannen hun nå har forlatt.

Laila Dahl

Laila Dahl på Bokmessen i Gøteborg. Hun sier at utroskap behandles i en rekke filmer og romaner, men at det håndfaste, hva man gjør om det virkelig hender, var noe hun savnet da hun selv fikk vite at mannen hennes hadde vært utro.

Foto: Thomas Espevik

For fem år siden, i september 2010, hadde den svenske parterapeuten, forfatteren og artisten Laila Dahl vært i studio. Hennes ektemann, Jan, kom for å hente henne, men da hun sank ned i forsetet i bilen, forstod hun at noe var galt. Laila, det er noe jeg må fortelle deg, sa han.

Skal han dø, eller er det noe med barna, tenkte Laila, men så viste han henne et bilde. Dette er sønnen min, han er 12 dager gammel, sa han. Jan hadde levd et dobbeltliv og fått barn med en annen kvinne.

Laila Dahl og Magnus Sundell

Laila Dahl samtaler med Magnus Sundell på Bokmessen i Gøteborg.

Foto: Thomas Espevik

– Lette etter litteratur som kunne hjelpe

På Bokfestivalen i Gøteborg forteller Laila til NRK at hun i tiden etter sjokket lette etter litteratur som kunne hjelpe henne til å forstå hvordan hun kunne komme seg gjennom krisen.

– Utroskap behandles i en rekke filmer og romaner, men det håndfaste, hva man gjør om det virkelig hender, det fant jeg ikke. Det var da jeg tenkte at om jeg kom meg gjennom dette, ville jeg skrive om opplevelsen.

«Det er noe jeg må si deg…» av Laila Dahl

I «Det er noe jeg må si deg…» beskriver Laila Dahl prosessen hun og eksmannen gikk gjennom, før den siste halvdelen av boken gir faglige innspill til hvordan et forhold kan reddes.

Ett år etter at Linda fikk høre om utroskapen, og hun og Jan hadde bestemt seg for å fortsette sammen, begynte hun å lete etter det konstruktive som hadde gjort at de kom dit. Jan delte sine erfaringer i boken, men da den var nesten helt ferdig, var han utro igjen.

– Boken skulle egentlig ha en lykkelig slutt, men så endte det opp med at jeg forlot Jan. Da tenkte jeg at det ikke lenger var mulig å skrive om erfaringene mine.

Skrev boken likevel

Men så, en stund senere, tok Jan kontakt og oppmuntret henne til å skrive boken likevel. Han ville fortsatt dele sine erfaringer.

Boken kom ut i Sverige i februar, og er nå ute på norsk med tittelen «Det er noe jeg må si deg…». I første del beskrives prosessen Laila og Jan gikk gjennom, før den siste halvdelen av boken gir en faglig gjennomgang om hvordan et forhold kan reddes etter utroskap

– Kunne du ha skrevet en ren fagbok om utroskap?

Å bare gi ut fagdelen ville være som å gi ut et skjelett uten kjøtt og blod. Jeg tror det betyr noe at leserne kan kjenne seg igjen i ekte menneskers historie.

– Din eksmann skriver om sin erfaring i boken. Hva betyr det at dere kunne gjøre dette sammen?

– Det var en god mulighet til å fortelle en felles historie, og la det bli med det. Barna lurte for eksempel på hva de skulle si til folk om den nye halvbroren sin, og da ba vi dem svare at de som spurte måtte lese boken.