– Skummelt å være i selskap med Hamsun

Jo Nesbø var soleklar favoritt da NRK spurte folk hvilken forfatter de liker best. Hvilken norsk forfatter synes du er Norges beste?

Jo Nesbø

– Jeg må være tro mot hva jeg selv synes er interessant og håpe at det jeg skriver er noe andre er interessert i også, sier Jo Nesbø.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Hva er det du har truffet hos leserne?

– Jeg tror at det å skrive handler om å invitere folk hjem til seg, altså der jeg er, og ikke tro at jeg kan besøke leseren, sier Jo Nesbø.

«Snømannen» like godt likt som «Markens grøde»

Undersøkelsen er gjort for NRK av Norstat i januar 2015, blant 1004 respondenter over 15 år. De ble spurt om hvilken norsk nålevende forfatter de liker best, og hvilken bok som er tidenes beste.

Jo Nesbø er mye større i folks bevissthet enn forfattere som Gunnar Stålesen, Jon Michelet, Erlend Loe og Anne B. Ragde.

I 2007 ble Gert Nygårdshaugs «Mengele Zoo» kåret til tidene beste norske bok . Nå har Jo Nesbø overtatt tronen. På spørsmål om hva folk mener er tidenes beste norske bok, er Nesbøs «Snømannen» like godt likt som Hamsun-klassikeren «Markens grøde».

– Jeg synes krim er spennende

I tillegg spurte NRK-programmet Selskapet en gruppe med makt i kulturlivet om hvilken forfatter de likte best. Der var svaret mindre entydig, men flest ga tommelen opp for Dag Solstad.

– Jeg har i alle fall lest et par bøker, sier Dag Solstad om forfatterkollega Jo Nesbø. Solstad blir intervjuet av Nina Stensrud Martin i Selskapet. (Sendes 25. mars på NRK2 http://tv.nrk.no/serie/selskapet)

Dag Solstad har gang på gang blitt rangert som en av vår tids viktigste forfattere. Han har fått drøssevis av høythengende litteraturpriser, som Nordisk råds litteraturpris. Her forteller han til NRK2-programmet Selskapet at han liker å lese krim.

Har du lest Jo Nesbøs krimromaner?

– Jeg synes de er spennende, som spenningsromaner - men også som fenomen. Jeg har i alle fall lest et par bøker, forteller Dag Solstad, som røper at han liker å lese krim på flyreiser.

Solstad har lest deg, Jo Nesbø. Har du lest noe av ham?

– Ja, jeg leste Solstad allerede på 1970- og 80-tallet, og setter stor pris på ham. En gang jeg intervjuet ham, sa han til meg at å skrive er som å puste inn og puste ut, og det har festet seg.

Marta Norheim

Nesbø har en nesten hitchkocksk hang til å manipulere lesere inn i bølgedalar av spenning, skrekk, gru, lettelse og ny skrekk. Dette fungerer tydelegvis bra, mener anmelder Marta Norheim.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Hitchkocksk hang til å manipulere

Anmelder Marta Norheim tror Jo Nesbø gjør det så godt i undersøkelsen fordi folk stemmer på en forfatter de har lest, og svært mange har lest Nesbø.

– Men så kan ein spørje kvifor folk les han i utgangspunktet. Det er vel ein kombinasjon av fleire ting. Krim generelt er ein svært populær sjanger. Jo Nesbø har valt å skrive i denne populære sjangeren, og her har han skapt ein fascinerande hovudperson som han sender inn i spesifikke miljø og i møte med spesifikke personar og naturlegvis problem.

Lesaren fornemmer at forfattaren har brukt tid både på å finne på det heile, men også på å finne ut av det. Det vil seie at bøkene hans har gjennomarbeidde intriger og miljøskildringar.

Marta Norheim om Jo Nesbø
Leif Ekle

Karin Fossum er en minst like god krimforfatter, mener krim-anmelder Leif Ekle.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Nesbø skriver gode krimbøker. Også folk som også leser andre ting, leser Nesbø, så dette resultatet overrasker meg ikke. Selv synes jeg Karin Fossum er en minst like god krimforfatter, sier anmelder Leif Ekle.

Hvilken norsk nålevende forfatter liker du best? Bruk kommentarfeltet nedenfor.