NRK Meny
Normal

Chili Klaus har fått fullstendig dilla

– Man blir veldig glad på lovlig vis av å spise sterk chili, det frigir endorfiner og gir et skikkelig kick, sier den danske chili-eksperten Claus Pilgaard. Han tror nordmenn er så begeistret for pepperfrukten fordi vi liker å prøve noe nytt.

Chili Klaus

– Du kan ikke dø av å spise sterk chilli, men du kan bli skikkelig dårlig. Likevel egner de aller sterkeste seg best til skipsmaling for å holde unna alger, slik de gjør på Trinidad, forteller bokaktuelle Claus Pilgaard.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

En danske har vært land og strand rundt i Norge i år og laget show for tøffinger og tilskuere, der det gjelder å dytte i seg mest mulig chili på kortest mulig tid.

– Det virker som dere synes det er spennende å prøve nye ting. Og spennende navn er viktig, som «Trinidad Scorpion», som en av verdens sterkeste chilier heter, forteller pepperfruktspesialist, forfatter og entertainer Claus Pilgaard til NRK.

– Trikset er å spise chili langsomt. Brenningen forsvinner også litt med et glass melk. Det er nervebanene som gjør at det føles som man brenner.

Claus Pilgaard / aka Chili Klaus

Ny smak på kjøkkenet

Chili

– Du ser at chilien er sterk, på den ruglete overflaten, forklarer chili-entusiasten Claus Pilgaard. Chili av typen Bhut Orange Copenhagen er en av verdens sterkeste chili-typer.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Vi nordmenn er opptatt av å leve sunt og tror vi har peiling på grønnsaker og urter, men har vi det?

– Jeg opplever i hvert fall en stor interesse for chili her! Jeg tror at mange nordmenn synes den er spennende fordi det har å gjøre med det å oppdage noe nytt.

Er tacofrelste nordmenn gode på å spise chili?

– Dere kan bli det! Det er veldig mange som har lyst til å prøvesmake her.

– Det er mange smaksnyanser i chili og man snakker om at chilien er i ferd med å bli en ny smakstilsetning på kjøkkenet, i likhet med slik som man smaker maten til med trøffel. Chili gir en ny type smak til maten.

Du kjenner det i ørene

I boken «Du kjenner det i ørene» viser Claus Pilgaard hvordan du kan dyrke dine egne chilier og tilberede alt fra forretter til desserter.

Hva driver nordmenn til å spise chili under et show?

– Jeg tror at mange har lyst til å prøve noe nytt. Hvis hele livet ditt kun handler om å formere deg, gå på arbeid – altså hvis det blir for alminnelig – så blir det også et kjedelig liv.

– Når man spiser chili, spesielt sterk chili, så opplever man noe man aldri har prøvd før. Ikke er det farlig heller, selv om det kan gjøre vondt. Men man får en stor opplevelse, for når du spiser chili frigjør kroppen endorfiner som gir deg lykkefølelse. Man blir glad, på lovlig vis.

– Det er en intens opplevelse. Mange spør meg om man kan dø av å spise sterk chili. Det kan man ikke.

Claus Pilgaard / aka Chili Klaus

Mange tusen sorter

Det var etter et besøk på en indisk restaurant i London for noen år siden, han for alvor ble opptatt av den eksotiske grønnsaken og ble klar over hvor mange sorter som finnes.

– Det var veldig sterkt. Hjemme i Danmark har vi bare to-tre sorter, grønn og hvit, og en litt sterkere rød. Jeg bestemte meg for å dyrke chilien selv, for det finnes mange tusen sorter i hele verden.

– Man sier i India at Bhut-chilien er så sterk at sjelen forsvinner et øyeblikk, men den kommer tilbake!

Chili Klaus har blitt et fenomen på YouTube. Her dirigerer han et orkester som spiser chili.