Hopp til innhold

– Det må koste å skrive

– Jeg opplever offentligheten som støy, som skummel, farlig og invaderende, sier forfatter Ari Behn om den selvbiografiske boken «Tiger i hagen». Her tar han tak i tema han synes er vanskelige, både privat og som medmenneske.

Ari Behn

Ari Behn skriver om de mørkeste temaene i vår tid, og sin egen frykt for offentligheten i den selvbiografiske boken «Tiger i hagen».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Det må koste å skrive for at det skal ha verdi. Noe kommer lett til meg, men da er det verdiløst, sier Ari Behn.

Novellesamlingen består av elleve fortellinger som skildrer de mørkeste tingene i vår tid, som å være asylsøker, kidnappet journalist eller Utøya-offer.

Tiger i hagen

Det handler om en familie med tre barn som bor i London, hvor mannen sitter hjemme og venter på kona som er på jobbreise. Han blir skremt av en tiger utenfor stuen.

I fortellingen «Tiger i hagen», som også er tittelen på boken, bruker Behn tigeren som bilde på den støyende offentligheten han har måttet forholde seg til siden han ble inngiftet i kongefamilien.

– Tigeren ble et veldig fint bilde på det jeg opplever fra offentligheten som støy, som skummelt, farlig og invaderende. Samtidig er tigeren bilde på det motsatte, på det kraftfulle, frie og drømmen vi har om å være sterke.

Startet i London

Han begynte på denne fortellingen da han og prinsesse Märtha Louise bodde i London, men lot den ligge til de var tilbake l Norge.

– Endelig kunne jeg få distanse fra det brølet, eller den situasjonen jeg lenge hadde vært i, i offentligheten i Norge. Jeg så tigeren der, og jeg ser den i Norge også. Den er veldig tydelig for meg. Denne boken har kostet meg mye.

Ari Behn gir ut ny novellesamling. Intervju i Dagsrevyen.

Behn sa senest sist uke at han ikke bryr seg om kritikk.

– Men det er klart jeg bryr meg. Jeg ønsker å bli lest, for jeg jobber seriøst med tekstene mine, så jeg er sårbar når jeg kommer med ny bok.

– Jeg ønsket tidlig å være forfatter, og være en del av offentligheten. Men først og fremst som forfatter, ikke som privatperson eller noe annet.

Ari Behn

– Har vært en utrolig prosess

Hvordan har det å komme inn i kongefamilien påvirket deg som forfatter?

– Jeg har det veldig fint nå. Men det har vært en utrolig prosess å måtte forholde seg til alt jeg hele tiden har måttet lese om hvem jeg er og hva jeg har lov til å gjøre.

Har ikke det vært vanskelig noen ganger?

Ari Behn

– Provokasjon for provokasjonens skyld, for at det skal skape en sjokkeffekt, er jeg ikke ute etter. Men i flere sammenhenger har jeg skapt støy med ting jeg gjør, og det er ikke alltid så lett, sier Ari Behn.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jo, åpenbart. Bildet på noen av disse vanskelighetene har blitt dette villdyret, dette brølet, men som både det verste og det fineste. Jeg er glad for familien og barna mine og hvordan jeg har det privat.

– Jeg har ingen tittel jeg må stå til rette for og har alltid følt meg helt fri som kunstner og forfatter, men det er klart at andre opplever det annerledes. Jeg er i en posisjon som folk mener veldig mye om, og det gjør at jeg står i veien for mine egne tekster.

Egne erfaringer

Novellene har han skrevet ut i fra sine reiser og opplevelser, spesielt fra Midtøsten.

I fortellingen «Stein og skygge» drar han inn terroren fra Utøya, steining og sharialover. I en annen fortelling blir journalister tatt til fange i Afghanistan.

– Når det er som mørkest, står vi kanskje nærmest hverandre. Det er dette jeg prøver å si noe om, sier Ari Behn.

Forfatter Ari Behn leser fortellingen "Stein og skygge", i den nye novellesamlingen "Tiger i hagen".

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.