Hopp til innhold

Inger Elisabeth Hansen fikk Vindtorn-prisen

– Det første som blir svekket hos enkelte fisker, av forsuringen i havet, er orienteringsevnen. Skjer det samme med oss? spør årets vinner av Vindtorn-prisen.

Inger Elisabeth Hansen

Den kritikerroste poeten Inger Elisabeth Hansen fikk årets Vindtorn-pris. – Det at denne prisen nå tilfaller meg er ekstra stas når den på et vis kommer fra Triztan Vindtorn, sier hun.

Foto: Thomas Brun

I dag ble Inger Elisabeth Hansen tildelt Triztan Vindtorn Poesipris i Drammens teater. Hun har kjent Vindtorn og diktene hans fra den gangen han het Kjell Erik.

– Han dro meg med på flere av stunt-poetenes påfunn. Vi ble begge kalt surrealister, sikkert fordi vi begge hadde mye å hente ute i verden, i Afrika og særlig i Latin-Amerika. Og så var det sjøen, det å ha vært til sjøs.

Hansen opplever at Vindtorn har en stemme som fortsatt får storme gjennom norsk poesi.

– Det er godt at Drammen har visst å sette pris på ham, og at denne prisen nå tilfaller meg er ekstra stas når den på et vis kommer fra ham, sier hun.

– Boken min er ikke et oppsamlingsheat

I fjor høst kom Hansens kritikerroste diktsamling «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår». Da var det 13 år siden poeten hadde utgitt egne dikt.

Å resirkulere lengselen, avrenning foregår

– Boken min er ikke et oppsamlingsheat. Jeg har samlet erfaringer, klanger, språk og lyst gjennom mange år, men nå grep alt dette inn i hverandre og skapte seg som dikt. Så diktene er utformet over ganske kort tid, sier hun.

Flere peker på dine dikt som samfunnsengasjerte, og Vindtorn-juryen beskriver deg som en poetisk aktivist. Tenker du at poesi kan få oss til å handle?

– Jeg kan kalle diktene mine for navigasjonsinstrumenter. Det første som blir svekket hos enkelte fisker, av forsuringen i havet, er orienteringsevnen. Skjer det samme med oss? spør Hansen.

Poeten forteller videre at hun er opptatt av sammenhenger; sammenhengen mellom klima og krig, økonomi, religion.

– Alt griper inn i hverandre. Båstenkning kveler både poesi og en mulig politikk. Jeg ønsker å åpne noe enkelt som alle vet, å gjøre noen fortellinger i all informasjonen vi omgis av tilgjengelige.

Samtaler med bibelske tekster

Hansen var med på å forme Bibelselskapets 2011-oversettelse av Bibelen, og jobbet særlig med Forkynneren. I «Å resirkulere lengselen, avrenning foregår» samtaler hun med flere bibelske tekster.

– Har arbeidet påvirket skrivingen din på noen måte?

– Jeg kjente ikke Bibelen godt fra før og er ikke praktiserende kristen. Nettopp derfor ser jeg hvor stor klangbunn Bibelen er i språket, i fortellingene vi har lagd om oss selv, i måten vi møter, og ikke møter verden på.

Hansen påpeker at vi har den til felles, enten vi liker det eller ikke.

– Og særlig i dag tror jeg det er viktig å forstå hva religiøse tekster betyr for identiteten, avslutter hun.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)