Hopp til innhold

Hva er musikkens beste memoarer?

Hva er den beste selvbiografien du noensinne har lest som er skrevet av en musiker? Og hva er den absolutt dårligste? Bok i P2 vil høre fra deg!

Musikere som har skrevet selvbiografier

Bok i P2 vil vite hva som er de beste og dårligste musikermemoarene du har lest!

Foto: Scanpix/AP/Chad Rachman

Mandag 27. desember sender Bok i P2 et spesialprogram om selvbiografier forfattet av musikere.

I årenes løp har en rekke kjente band, vokalister og låtskrivere fortalt om sine liv i bokform. Legender som Bob Dylan, George Harrison, Frank Zappa og Slash har alle gitt ut selvbiografier.

Til og med livsskildringene til yngre kjendiser som «American Idol»s Taylor Hicks, boybandet Westlife og Korn-gitaristen Brian «Head» Welch, er å finne i bokhyllene.

Send oss dine forslag!

NRKs bokanmeldere Knut Hoem og Leif Ekle kommer til å velge ut tidenes beste musikalske memoarer – og du kan være med på å bestemme hvilke det blir!

Leif Ekle og Knut Hoem

NRKs litteraturkritikere Leif Ekle og Knut Hoem.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn/NRK

Fortell oss hvilken musikers selvbiografi du mener har vært en fryd å lese og forklar kort hvorfor. Hvis du har et eksempel på noen som er skikkelig dårlige, vil vi også høre om det!

Du kan sende oss dine forslag på følgende måter:

Fristen er tirsdag 14. desember!

Keith Richards og Patti Smith

I programmet kommer også Knut og Leif til å intervjue hverandre om to av årets mest omtalte litterære bidrag fra musikkverdenen: Rolling Stones-gitaristen Keith Richards' «Life» og pønkdronningen Patti Smiths «Just Kids».

Keith Richards og Patti Smith

Både Keith Richards og Patti Smith ga ut memoarer i år.

Foto: Paul Hackett/Reuters (t.v.) og Scanpix

I boken kommer Richards med en rekke avsløringer, blant annet at han nesten ødela sin høyre pekefinger i barndommen – noe som kan ha hatt stor innvirkning på hans måte å spille gitar på.

Tre gjester er i tillegg invitert til å fortelle om sine favoritter: NRKs kulturredaktør Hege Duckert, Lydverkets Andreas Øverland og bokhandler og poet Terje Thorsen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober