Hopp til innhold

Humor er en vanskelig ting

- Humor er en alvorlig ting. Ikke alle kan skrive morsomt, sier Francesca Simon som har skapt latterbombene om Rampete Robin.

Francesca Simon

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Foto: Francesco Guidicini

Hun har skrevet 22 bøker om Rampete Robin, og vet hva hun snakker om. Francesca Simon har solgt 16 milioner bøker bare i Storbritannia - om den freidige guttungen som ingen kan unngå å like, til tross for alle de dårlige egenskapene han har.

- Barn elsker morsomme bøker. Jeg mener det er nok av seriøsitet og alvor rundt oss om det ikke skal dominere barnelittarturen også. Men enten kan du skrive morsomt, eller så kan du det ikke. Jeg er veldig god på dialog, og jeg samler på latterlige historier. Jeg kunne rett og slett ikke skrevet noe alvorlig, i alle fall ikke uten et snev komikk her og der, sier Fransesca Simon.

Verden rundt

Denne uken har hun møtt norske elever under Norsk litteraturfestival på Lillehammer, og hun er imponert over hvor mye engelsk elevene helt ned i tiårsalderen forstår.

- Jeg får stor sett de samme spørsmålene fra barn overalt hvor jeg kommer. Robin er jo en figur de fleste kan kjenne seg igjen i. De mest overraskende spørsmålene har jeg fått fra voksne lesere i Polen. De tok bøkene mine som et slags råd for hvordan foreldre ikke skal oppføre seg, ler Francesca, som ble barnebokforfatter nærmest ved en tilfeldighet.

Francesca Simon

Koser seg på Lillehammer: Francesca Simon.

Foto: Ingrid Greaker Myhren

- Jeg er utdannet innen middelalderhistorie og anglosaxisk kultur. Men i stedet for å fortsette en akademisk karriere på Universitetet, jobbet jeg mange år som journalist. Det var først da jeg fikk barn at jeg begynte å skrive barnebøker. Etter mange forsøk og mange refusjoner - men med oppmuntrende tilbakemeldinger fra forlaget - fikk jeg gitt ut min første bok. Det tok flere år før jeg ble kjent, så det var ikke akkurat noen suksess over natten, minnes Francesca.

Robin ruler

Fra og med 2004 har Rampete Robin-bøkene vært utlånt 61.725 ved alle Deichmanske biblioteks avdelinger her i Norge. Han ligger med jevne mellomrom på utlånstoppen, og er en populær fyr, rett og slett.

- Rampete Robin er impulsiv, han er ikke ond eller grusom. Men han er helt og fullstendig selvopptatt, og det kan det jo komme mye komikk ut av. Robin sier tingene som de er og legger ikke fingerne i mellom, sier Francesca Simon.

Hun innrømmer at det er grenser for hva hun kan skrive om. Robin skal ikke være en sosiopat heller! Overdrivelsene må til for å tydeliggjøre humoren, og Simon tror både barn og foreldre kan forstå at alt ikke er helt realistisk, selv om de kan kjenne seg igjen.

Det vanskelige familielivet

- Aller best liker jeg å lese høyt når både barn og foreldre er tilstede. Når jeg ser de skifter blikk og gjenkjenner en situasjon, som de kanskje selv har opplevd og som i ettertid fremstår som komisk, da blir jeg fornøyd.

- Jeg har jo ikke noe eksplisitt budskap i disse bøkene, Jeg vil først og fremst fortelle morsomme historier som springer ut av en hverdag de fleste familier kan forholde seg til. Men under det hele ligger et ønske om å skrive sant og åpent om familier, og ikke la barn fremstå annerledes enn de i realiteten er. Vi vet alle at det i perioder er mye kiving mellom søsken. Jeg håper den voksne kan erkjenne overfor barnet at ja, jeg skjønner du hater meg akkurat nå, men jeg kan takle frustrasjonene, siden jeg tross alt er voksen.

Du er ikke redd for å bli stereotyp? Rampete Robins bror er jo Perfekte Peter?

- Egentlig er de vel to sider av det samme barnet. Peter er dessuten ikke perfekt; ingen foreldre som leser bøkene liker ham. Han gjør dem ukomfortable; de vil heller kjenne seg igjen i det opprørske og ville barnet enn i den rene, flittige og flinke gutten som er blitt sosialisert inn i et voksent drømmebilde.

Roald Dahls illustratør

Rampete Robins grusomme gjerninger

Francesca Simon samarbeider med illustratøren Tony Ross, som er en av Storbritannias mest kjente barnebokillustratører. Han har blant annet også illustrert bøker av Roald Dahl og Michael Palin, i tillegg til egne bøker.

- Vi hadde faktisk utgitt flere Rampete Robin-bøker før vi endelig traff hverandre. Det er ikke så uvanlig, vi bor i hver vår del av landet. Jeg synes forøvrig det er bedre å la illustratørene få fri hender enn å puste dem i nakken. Jeg skriver mine historier, han ber meg krysse av i teksten hva jeg vil ha illustrert. Og så kommer han med forslag, det fungerer utmerket, sier Francesca Simon.

Bøkene er blitt både film og TV-serie, men det er ikke Simon så begeistret for. De blir for entydige, mener hun. Da har hun større sans for lydbøkene.

Hittil har Francesca Simon skrevet 22 bøker om den viltre guttungen og påfunnene hans. Hun har avtale med forlaget om tre til. Da blir det en pause.

- Det kan kanskje være bra å stoppe ved 25? Jeg er på ingen måte lei ham, men er det dette jeg skal huskes for og måles på, så må hver bok være god. Både ide og utforming må være gjennomarbeidet, derfor gir jeg aldri ut mer enn en Robin-bok i året.

- Å skrive humoristiske bøker for barn er, believe it or not, en alvorlig ting, sier Francesca Simon.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober