Hevder norsk skuespillerinne støttet nazismen

Forfatter Bjørn-Erik Hanssen hevder i sin nye bok at skuespillerinnen Kristen Heiberg støttet nazismen da hun bodde og jobbet i Tyskland årene før og under andre verdenskrig.

Kirsten Heiberg

Kirsten Heiberg spilte i flere nazistiske propagandafilmer, men hevdet selv at hun var antinazist.

Kristen Heiberg flyttet til Tyskland i 1937 og giftet seg med den tyske komponisten Franz Grothe. Han var medlem i nazipartiet NSDAP og hadde gode forbindelser, noe som fikk stor betydning for Heiberg.

Selv ville hun ikke melde seg inn i NSDAP. Hun fikk derfor to års forbud mot å opptre, men spilte likevel i 13 tyske filmer frem til 1945.

Etter krigen flyttet Kirsten Heiberg tilbake til Norge og på 50-tallet jobbet hun ved Trøndelag Teater. Hun ble hverken straffeforfulgt eller dømt under det norske landssvikoppgjøret.

Selv hevdet hun hele tiden at hun ikke hadde vært nazist, selv om hun var gift med en nazist og hadde spilt i nazistiske propagandafilmer.

Se video: Fra den nazistiske popagandafilmen «Die goldene Spinne»

Støttespiller

I sin nye bok «Glamour for Goebbels, historien om Kirsten Heiberg» mener derimot Forfatter Bjørn-Erik Hanssen at det er mye som peker på at Heiberg støttet nazismen.

– Det er tydelig at hun kjente til politikk og viste hva nazismen gikk ut på. Hun meldte seg blant annet inn i kunstnerklubben Kameradschaft der deutschen Künstler 1. april 1939.

Denne klubben ble stiftet av SS-mannen Bruno von Arent og Joseph Goebbels var æresmedlem. Klubben var et sted for kunstnere som ville opp og fram i Hiltlers og Goebbels sitt Tyskland. Både kunstnere, næringslivsfolk og partitopper møttes der til festlig lag.

Goebbels kone, Magda, meldte seg inn samme dag som Kirsten.

– Det er nesten så du kan se Kirsten stå der sammen med Magda og kanskje Goebbels selv. I forhold til den svenske skuespilleren Zarah Leander som også var medlem, men som senere hevdet at hun var upolitisk og derfor ikke skjønte hva som skjedde i nazi-Tyskland, så hevder Kirsten Heiberg senere at hun var antinazist. Det viser forskjellen på de to og at Kirsten skjønte hva nazismen gikk ut på.

Ikke motstander

Hanssen ønsker å tilbakevise den offisielle norske versjonen om at Kirsten Heiberg var motstander av nazismen.

– Er det mulig å være motstander av nazismen og jobbe i det tyske propagandamaskineriet og være gift med en nazist? Det er en teoretisk mulighet for det, men det var det ikke i Heibergs tilfelle.

Bjørn-Erik Hanssen

Bjørn-Erik Hanssen mener han kan vise at Kirsten Heiberg var en støttespiller for nazistene.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK